ГоловнаПолітика

"Опоблок" залишився без держфінансування через розкол

НАЗК заморозить 62 млн гривень, розподілених на партію.

"Опоблок" залишився без держфінансування через розкол
Фото: Михаил Маркив

Партія "Опозиційний блок" залишилася без державного фінансування через розкол.

Про це повідомила прес-служба Національного агентства запобігання корупції.

"Опоблок" у 2019 році мав би отримати майже 62 млн гривень з держбюджету згідно із законом про фінансування статутної діяльності політичних партій в Україні. Однак наприкінці 2018 року партія ОБ розкололася на два крила, і НАЗК тепер не знає, кому з них переказувати гроші.

"Від «Опозиційного блоку» в НАЗК надійшли листи з підтвердженням реквізитів окремого рахунку для отримання бюджетного фінансування та листи з проханням утриматися від перерахування розподілених коштів на цей самий рахунок", - повідомляють на сайті НАЗК.

Крім того, існує постанова Окружного адмінсуду Києва про заборону реєструвати будь-які зміни до установчих документів "Опоблоку".

В нинішніх умовах НАЗК не бачить можливості продовжувати переказ коштів, наданих із держбюджету на фінансування статутної діяльності "Опозиційного блоку".

Нагадаємо, в жовтні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про фінансування політичних партій з держбюджету, згідно з яким з 1 липня 2016 року було введено державне фінансування партій пропорційно рівню їх підтримки на виборах.

Право на фінансування отримали партії, які на парламентських виборах 2014 року пройшли у Верховну Раду (подолали бар'єр 5%). З наступних парламентських виборів (чергові вибори до ВР мають відбутися у 2019 році) фінансуватися будуть усі партії, які отримали не менш ніж 2% голосів виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram