ГоловнаКультура

Ікони з Музею Ханенків у Луврі: репортаж

14 червня у Луврі відкрилася виставка «Біля витоків сакрального образу. Ікони з Музею Ханенків». Для найвідвідуванішого музею світу це перший пов’язаний з Україною проєкт за останні 10 років і перший випадок використання української мови для виставкових матеріалів. До 6 листопада в залах Лувру будуть виставлені чотири візантійські ікони, датовані VI–VII століттями («Святі Сергій і Вакх», «Святий Іоанн Хреститель», «Богородиця з Дитям» і «Святі Платон і Гликерія») і одна мікромозаїка Святого Миколая кінця XIII століття. Потім ікони будуть досліджувати.

Фото: тг-канал МКІП

В ексклюзивному коментарі для LB.ua координаторка проєкту Ольга Апенко пояснила, що йдеться не так про порятунок ікон від війни, як про амбітну мистецтвознавчу співпрацю:

«Під садами Тюїльрі поруч з Лувром діє єдиний у світі прискорювач елементарних частинок, який використовують для дослідження творів мистецтва. Це унікальна технологія. Саме там відбуватиметься робота над дослідженням ікон з Музею Ханенків. Ми маємо отримати відповіді на важливі мистецтвознавчі запитання, адже досі існує багато білих плям. Ми знаємо, що ці ікони були створені у VI–VII століттях у Єгипті, Константинополі, Сирії або Палестині. Вони дивом пережили іконоборчий період кінця VIII – початку IX століття і дожили до нашого часу. Настільки давніх ікон у світі залишилося від 10 до 20 екземплярів. І з них чотири — це ікони з колекції Ханенків. Дослідивши вік деревини, склад фарби і домішки в ній, ми зможемо точно локалізувати і датувати їх. Це фундаментальне знання, і саме в цьому важливість співпраці з Лувром. Це фантастична нагода».

Фото: facebook/Olga Apenko

Розмови про пошук спільного проєкту з Лувром прискорились у жовтні минулого року, коли російська ракета впала в парку Шевченка, за кілька метрів від Музею Ханенків. Фінансову підтримку перевезення взяв на себе Міжнародний альянс із захисту спадщини в зонах конфлікту (Aliph), який від початку повномасштабної війни допомагає у збереженні української спадщини.

Фото: facebook/Olha Sahaidak

Процес юридичного оформлення і перевезення ікон відбувався у повній таємниці і під максимальним захистом: «Ікони залишили Музей Ханенків 10 травня у військовому супроводі. Подолавши шлях через Польщу і Німеччину, 15 травня вони прибули до Лувру. Йдеться про надзвичайно давні і цінні витвори мистецтва, тому їхнє перевезення потребувало максимальної уваги і безпеки, — розповів Максиміліан Дюран, директор відділу Візантійського мистецтва в Луврі, який відкриється у 2027 році. — Чотири ікони з Музею Ханенків — це перші приклади світової іконотворчості. Це енкаустика, тобто давня техніка малювання воском по дереву. Ми із трепетом і захопленням зустріли прибуття ікон до Парижа».

Фото: facebook/Olha Sahaidak

У дослідженні ікон братимуть участь мистецтвознавці з України, Італії, Єгипту. «Музей Ханенків — це український еквівалент Лувру. Іншого масштабу, звісно, але з найбільшою в Україні колекцією світового мистецтва, тому ми — побратими і спільний проєкт дозволить налагодити зв’язки на найвищому рівні. Чудово, що світова спадщина не перечікуватиме у сховищах, а буде дослідженою, побаченою», — пояснила Ольга Апенко. 

В українському Міністерстві культури запевняють, що ікони повернуться додому, щойно дозволить ситуація. Загалом з Музею Ханенків до Лувру було доправлено 16 творів мистецтва. З початку повномасштабного вторгнення Музей Ханенків уже мав досвід співпраці з музеями в Польщі та Литві.

Фото: тг-канал МКІП

Фото: тг-канал МКІП

Фото: facebook/Olha Sahaidak

Фото: facebook/Olha Sahaidak

Фото: facebook/Olha Sahaidak

Фото: facebook/Olha Sahaidak

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram