ГоловнаКультура

Лувр прийняв на збереження 16 творів мистецтва з Музею Ханенків

Їх вивозили через Польщу та Німеччину в супроводі військових.

Лувр прийняв на збереження 16 творів мистецтва з Музею Ханенків
Фото: louvre.fr

Лувр узяв на збереження 16 українських творів мистецтва, щоб захистити їх від війни. Про це, як пише France 24, повідомила директорка Лувру Лоранс де Кар.

«З початку війни, як і інші великі музейні установи, ми турбувалися про те, як підтримати наших українських колег. Восени, зіткнувшись з інтенсивністю конфлікту, ми вирішили допомогти з цим порятунком, — каже де Кар. — Це дрібниця в океані смутку і спустошення, але це справжній символ, враховуючи важливість цієї тисячолітньої спадщини в серці Європи та необхідність її збереження». 

Лоранс де Кар
Фото: louvre.fr
Лоранс де Кар

Як розповіла у коментарі для LB.ua директорка Музею Ханенків Юлія Ваганова, п’ять з цих 16-ти творів —- це візантійські ікони з ханенківської колекції, які Лувр покаже на виставці «Біля витоків сакрального образу». Ще два твори — це грецькі ікони, а інші дев’ять — західноєвропейські ікони та живописні твори на релігійні теми, створені до XVI ст. За словами де Кар, їх розмістять у запасниках Лувра.

“Минулого року ми запропонували Лувру зробити спільне дослідження на базі наших візантійських ікон та інших творів, у яких простежуються візантійські впливи, — каже Ваганова. —  Оскільки зараз спеціалісти Лувру готують до відкриття у 2027 році новий відділ мистецтв Візантії, вони дуже схвально прийняли цю пропозицію. Для нас це також цінно, адже ми зможемо актуалізувати наші знання про ці ікони: востаннє їх досліджували московські мистецтвознавці ще у 1970-х роках. Тож, користуючись технічними можливостями Лувра та у контакті з першокласними спеціалістами, ми зможемо зробити дослідження світового рівня, а також і проаналізувати матеріальний стан ікон на предмет їх стабільності. За результатами дослідження Лувр разом із Музеєм Ханенків зробить спільне видання.”

Юлія Ваганова
Фото: facebook/yuliya.vaganova
Юлія Ваганова

За інформацією France 24, операцію з порятунку 16 вибраних робіт фінансово підтримав Міжнародний альянс із захисту спадщини в зонах конфлікту. Офіційної домовленості щодо операції досягли під час візиту в Україну міністерки культури Франції Ріми Абдул Малак у лютому 2023; на початку травня роботи вивозили через Польщу та Німеччину в супроводі військових.

Нагадаємо, виставка візантійських ікон з фонду Музею Ханенків відкриється у Луврі 14 червня та триватиме до 6 листопада 2023.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram