ГоловнаКультура

Підрив Каховської ГЕС поставив під загрозу сотні археологічних пам’яток (оновлено)

Зокрема, у зону затоплення потрапила Тягинська фортеця.

Підрив Каховської ГЕС поставив під загрозу сотні археологічних пам’яток (оновлено)
Фото: facebook/AssociationArchaeologistsUkraine

Наслідки підриву Каховської ГЕС, який вчинили російські окупаційні війська, загрожують сотням історичних та археологічних пам’яток. Про це повідомила Спілка археологів України.

“Підрив Каховської ГЕС російськими окупаційними військами є черговим актом тероризму, ще одним проявом геноциду, який спровокував масштабну екологічну катастрофу. Дамби — це об'єкти, які захищені законами воєнного часу та Женевською конвенцією. Їх руйнування сприймається як застосування зброї масового ураження та тяжкий військовий злочин. Жахливі наслідки, спричинені цими діями, наразі не піддаються чіткому обрахунку, але зрозуміло, що у зоні ризику опинилися також і сотні пам’яток археології та історії,” — йдеться у повідомленні.

Рештки вежі Тягинської фортеці
Фото: Південна Середньовічна експедиція Інституту археології НАН України
Рештки вежі Тягинської фортеці

Зокрема, у зону затоплення потрапила Тягинська фортеця — залишки оборонних споруд на березі Дніпра в селі Тягинка, що відносяться до XIV-XVI століття. У 1492 році під стінами Тягина запорозькими козаками був захоплений і знищений турецький корабель, що прийнято вважати першою згадкою про козаків і датою заснування запорозького козацтва. Фортеця була зруйнована в XVIII столітті. У 2018 році про наукову і культурну спадщину фортеці зняли документальний фільм "Точка відліку".

Оновлення 22:00: Як повідомив експерт Кримського інституту стратегічних досліджень, провідний науковий співробітник Інституту археології НАН України Олександр Симоненко, знищення російськими військами греблі Каховської ГЕС ставить під загрозу існування історичних ландшафтів і пам’яток археології в прибережних районах по обом берегам Дніпра, де розташовані античні поселення та пізньоскіфські городища ІІ ст. до н. е. – ІІІ ст. н. е., стоянки кам'яного віку по берегам Ягорлицької затоки, сотні курганів в "Долині курганів" між Івановкою та Садовим, середньовічні пам'ятки доби Великого Князівства Литовського.

За офіційними даними Херсонської державної адміністрації, в результаті підриву дамби під загрозою знищення опинилися такі об'єкти культурної спадщини:

Миколаївка – 17 курганів

Ольгівка – 9 курганів

Тягинка – 71 курган, середньовічна фортеця Тягінь, яка розкопувалася протягом останніх трьох років експедицією Інституту археології НАН України

Понятівка – Понятівське городище і могильник II ст. до н.е.-ІІІ ст. н.е.

Садове – 13 курганів

Кринки – поселення Кринки

с. Козачі Лагері – 11 курганів

Нова Маячка – 40 курганів

Олешки – більше 20 пам’яток історії та архіектури

Велика Кардашинка – зольник «Велика Кардашинка» (зольник – вид археологічної пам'ятки).

Нагадаємо, унаслідок підриву Каховської ГЕС затоплення загрожує будинку-музею Поліни Райко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram