ГоловнаКультура

Дім-музей Остапа Вишні, місто-порт Олешня, Очаківська брама: перелік культурних об’єктів, що постраждали від затоплення, зростає

Очікується, що протягом наступних 20 годин рівень води збільшиться ще на метр.

Дім-музей Остапа Вишні, місто-порт Олешня, Очаківська брама: перелік культурних об’єктів, що постраждали від затоплення, зростає
Фото: kherson.news

Наслідки підриву Каховської ГЕС, який вчинили російські окупаційні війська, знищив чи поставив під загрозу велику кількість українських культурних об’єктів. Як повідомила голова Державного агентства розвитку туризму України Мар'яна Олеськів, на цей момент повністю або частково затоплено 11 населених пунктів на Правобережжі: Миколаївку, Ольгівку, Львове, Тягинку, Понятівку, Іванівку, Токарівку, Придніпровське, Садове, частково місто Херсон.

Фото: ДАРТ

За інформацією Держагентства розвитку туризму, під водою опинився дім-музей Остапа Вишні у селі Кринки Олешківського району, який був одним з туристичних магнітів регіону. 

У зоні затоплення перебуває Херсонський художній музей імені Олексія Шовкуненка. За даними на ранок 7 червня, вода зупинилася за 230 метрів від музею.

Затоплено археологічну перлину Херсонщини – давньоруське місто-порт Олешня, що на острові Великий Потьомкін у районі Пудової протоки, за 12 км нижче за течією Дніпра від центру Херсона.

Під загрозою затоплення перебуває Очаківська брама – частина оборонних укріплень Херсона, збудована у 1783 році, пам'ятка архітектури національного значення.

Може бути затоплено комплекс «Зелені хутори Таврії», заснований на місці старовинних хуторів. Тут розташовані автентичний музей українського народного побуту XV–XX століть, а також знамениті солоні рожеві озера.

Село Тягинка, де до війни вели археологічні розкопки і виявили поселення епохи бронзи і скіфського часу, а також середньовічне городище, найімовірніше, також опиниться під водою, а унікальні історичні знахідки будуть втрачені.

Нагадаємо, підрив Каховської ГЕС поставив під загрозу сотні археологічних пам’яток. Зокрема, у зону затоплення потрапила Тягинська фортеця, античні поселення та пізньоскіфські городища ІІ ст. до н. е. – ІІІ ст. н. е., стоянки кам'яного віку на берегах Ягорлицької затоки, сотні курганів у Долині курганів між Іванівкою та Садовим, середньовічні пам'ятки доби Великого князівства Литовського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram