ГоловнаКультура

У Києві презентували проект реставрації "Тарілки" біля станції метро "Либідська"

Проект створювали під керівництвом початкового архітектора будівлі - Флоріана Юр'єва.

У Києві презентували проект реставрації "Тарілки" біля станції метро "Либідська"
Фото: LB.ua

Сьогодні, 13 травня, в Українському кризовому медіа-центрі презентували проект реставрації модерністської будівлі "Літаюча тарілка" біля станції метро "Либідська".

Проект представили учасник ініціативи SaveKyivModernism Олексій Биков і засновник архітектурного бюро Balbek bureau Слава Балбек разом із творцем оригінального проекту "Тарілки" Флоріаном Юр'євим.

Весь колектив, який працював над проектом, акцентує увагу, що це саме реставрація, а не реконструкція.

За словами Слави Балбек, "Тарілка" є яскравим прикладом епохи модернізму, на цей момент її можна сприймати як об'єкт сучасного мистецтва. Саме тому важливо зберегти первинний вигляд будівлі і передати його наступному поколінню.

Фото: savekyivmodernism.com/tarilka

Головна мета розробленого - відтворити і відновити початковий паспорт фасаду будівлі, а також зберегти концертний зал з унікальною акустикою. Творець "Літаючої тарілки" Флоріан Юр'єв підкреслив, що цей зал є єдиним в Україні, де акустична система влаштована так, що всі 500 місць чують музичний голос під час виступу однаково.

Фото: savekyivmodernism.com/tarilka

Основні кроки з реставрації "Тарілки" полягають також у ліквідації візуального шуму біля самої будівлі і в розширенні його функціональності. Таким чином, open space на першому поверсі може служити лекторієм, виставковим простором і зоною антракту з кафе на 50 місць.

Фото: savekyivmodernism.com/tarilka

Єдине, що модернізували архітектори, - це систему благоустрою біля самої тарілки: зони відпочинку, функціональні пандуси, велопарковку й озеленення. Головним акцентом зовнішнього благоустрою є фасадна підсвітка, націлена на прояв обсягів самого диска і динаміки форми. Проектом передбачені різні сценарії підсвічування: вона буде змінювати колір, залежно від події, яка відбуватиметься в приміщенні.

Фото: savekyivmodernism.com/tarilka

Також архітектори націлені зберегти 100% кольору віконних профілів.

Відзначається, що над створенням проекту працювало 30 осіб близько півроку. За попередніми розрахунками, загальна вартість реставрації "Тарілки" разом з інтер'єром та екстер'єром може обійтися в 1 млн 5 тис. доларів. Детальніше можна подивитися проект на сайті.

Нагадаємо, будівля "Літаючої тарілки" перебуває на балансі Міністерства освіти, на цей момент її здано на 50 років в оренду компанії бізнесмена Вагіфа Алієва, який поряд будує торговий центр Ocean Mall. Згідно з деталями договору оренди, фірма-забудовник повинна зробити ремонт і реконструкцію модерністської будівлі.

Цей факт викликав у громадськості великий дисонанс, оскільки проект реконструкції від фірми-забудовника так і не було нікому представлено, а саму будівлю обгородили парканом.

Архітектори, які розробили проект реставрації, а також Флоріан Юр'єв, стверджують, що показували свої напрацювання Алієву, і той сказав, що виконає його. Однак поки що жодних заходів вжито не було.

На сьогоднішній презентації Флоріан Юр'єв висловив думку про те, що сумнівається в зацікавленості Алієва саме в реставрації, а не реконструкції.

Архітектор закликає громадськість і небайдужих активістів допомогти і посприяти у вирішенні цієї ситуації, оскільки влада досі не відреагувала на запити архітектурного співтовариства зберегти первісний історичний вигляд будівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram