ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Аграрії вимагають негайної зустрічі з Прем’єр-міністром

Сьогодні я направив лист до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України. Це спільна думка усього аграрного середовища. Країна стоїть на межі економічного та соціального колапсу. Врятувати може лише відкритий діалог уряду з виробниками. Це головна вимога листа.

Фото: 21food.com

Економіку і країну знищують

У вчорашньому засіданні Президії Аграрної партії України були присутні представники профільних аграрних асоціацій. Ці люди безпосередньо представляють реальний виробничий сектор економіки. Аграрії дуже занепокоєні. Здійснюються найгірші прогнози.

Всю першу половину 2016 року ми говорили про проблеми, які виникнуть в економіці країни внаслідок податкових змін внесених парламентом під новий рік. Йдеться про скасування спеціального режиму ПДВ. Ми попереджали, що це вимиє з АПК більше 20 мільярдів гривень. Сьогодні це сталося.

З 2017 року планується повністю скасувати усі компенсації аграріям. Український виробник вже неконкурентний у змаганнях за ринок з європейцями, що мають потужні прямі дотації від ЄС. Неконкурентний з американцями, що мають сильну кредитну підтримку на рівні 3-5 % річних.

Обрана владою стратегія податкового тиску матиме плачевні наслідки для економіки і соціальної сфери. Назву лише кілька основних. По-перше, різко скоротяться надходження валюти вже у другій половині цього року. Ми вже маємо ситуацію, коли врожай високий, а держава і аграрій заробили менше. Зросте державний борг. Знеціниться гривня. По-друге, ймовірне зростання цін на основні продукти. Вже зараз згортається виробництво. Ще більше впаде купівельна спроможність українця. Вже сьогодні м’ясо, кондвироби і навіть молоко стають розкішшю для пересічного українця. По-третє, аграрії підуть “в тінь”. Бюджет недоотримає прибутків. Під загрозою буде виплата зарплат і пенсій.

Саботаж та глухота влади

Що змусило аграріїв звернутися з відкритим листом до Прем’єра, Президента і Голови Верховної Ради? Це глухота і повний саботаж з боку уряду.

Аграрії це відповідальні люди. Ми розуміємо складність ситуації. Тому погодилися на компроміс та пішли на переговори з урядом, щоб спільно виробити зміни до податкового законодавства. Наприкінці травня Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив створити спільну робочу групу з урядовців та представників аграрного середовища. Група мала напрацювати зміни до податкового законодавства, які збережуть зростання виробництва і дозволять наповнювати бюджет. Аграрні асоціації запропонували прозорі механізми оподаткування, яке стимулює виробництво і дає додаткові надходження. Минуло кілька місяців. Уряд фактично саботує діяльність спільної робочої групи з урядовців та представників профільних аграрних асоціацій та залишається глухим до пропозицій аграріїв.

Аграрії будуть діяти

Ми переконані, що ще є шанс уникнути економічної, соціальної та політичної катастрофи. Ми вкотре звертаємося з пропозицією до уряду розпочати реальний, а не декларативний діалог. Необхідно врахувати пропозиції аграріїв при розробці проекту бюджету 2017 року та терміново внести поправки до податкового законодавства.

У разі, якщо наші вимоги не будуть почутими, аграрії відновлять масштабні акції протесту одразу після завершення жнив. Аграрії — це ті люди, кому не байдужа Україна. Ми не будемо спокійно спостерігати, як знищують нашу Батьківщину. Ми будемо захищати свої права і свою Україну

Сподіваємося, що голос мільйонів українців буде почутим. Інакше доведеться примушувати політиків до роботи.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram