ГоловнаБлогиБлог Вадима Івченка

В парламенті лобіюють законопроект, який легалізує продаж землі в обхід мораторію

На своєму засіданні Аграрним комітетом був схвалений законопроект №2028а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства». На комітеті я виступив з різкою заявою щодо цього законопроекту, оскільки ним запроваджуються норми, проти яких сьогодні одностайно виступають аграрії, а саме - відкриття ринку землі!

Фото: Евгений Швец

Так що ж такого “новаторського” пропонує дана норма закону?

1. Надання права на створення фермерського господарства усім громадянам України, незалежно від наявності у них відповідної освіти та досвіду роботи.

2. Законодавче закріплення статусу земельних ділянок фермерських господарств як земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

3. Можливість продажу земельних ділянок державної чи комунальної власності або права оренди на них для ведення фермерського господарства виключно на земельних аукціонах;

4. Можливість переоформлення права оренди земельних ділянок, що надані фізичним особам та використовуються для ведення фермерського господарства, на фермерське господарство як суб’єкта господарювання.

Тобто, звучить все начебто доцільно. Але, особливу увагу хочу приділити четвертому пункту.

Ринок землі розпочнеться після того, як фізичні особи, фермери розпочнуть переоформляти права оренди або власності на землю на юридичну особу. Згідно закону, фізична особа, яка набуває земельну ділянку у власність або оренду, повинна протягом 2 місяців створити фермерське господарство — юридичну особу (як правило ТОВ) і перереєструвати на неї земельну ділянку.

Утворена юридична особа може приймати інших учасників і таким же чином у це товариство можу увійти ще безліч фізичних осіб, які набули право власності чи оренди на сільськогосподарську землю. Ці землі також переоформлюють на це товариство. Тобто створена компанія може володіти у статутному капіталі сотнями тисяч гектарів землі!

Що ж надалі може відбуватись з цим товариством? Все що завгодно...

Товариство може бути продане будь якому громадянину України або будь якій іншій юридичній особі навіть з іноземним капіталом на підставі купівлі-продажу, або купівлі частки у статутному капіталі компанії. Земля може бути вилучена за борги банком, оскільки ТОВ одержує право на отримання кредиту під заставу майна. І той розпоряджатиметься землею на власний розсуд. (Мені здається банків, які надаватимуть кредити подібним ТОВ буде багато...)

І ще одне: землю передають виключно через аукціони усім громадянам України, незалежно від наявності у них відповідної освіти та досвіду роботи, чим автоматично викреслюють з списку можливих власників реальних фермерів, які навіть вже працюючи у цьому регіоні навряд чи зможуть конкурувати з більш грошовитими “оппонентами”. До речі, особа, яка виграла право на оренду землі тепер зможе передати її тому ж реально працюючому фермеру у субаренду за завищеними ставками, і на цьому непогано заробити, вже як посередник.

Тобто підсумовуючи всі вищевикладені факти: закон 2028а створює легальний спосіб продажу земель великими масивами (утворені шляхом корпоратизації фермерських господарств) в обхід мораторію та можливість не вкладаючи власний досвід та труд отримувати прибутки.

Всі ці аргументи я привів коментуючи положення цього закону моїми колегами — депутатами аграріями на комітеті. Тим самим, які виходячи до фермерів і аграріїв на зібраннях та мітингах кожного разу обіцяють їм законодавчу підтримку і виголошують лозунги, що саме вони не здадуть інтересів людей, які працюють на землі. Я далекий від думки, що вони просто не зрозуміли, в чому все ж таке криється та єдина норма, заради якої цей законопроект буде голосуватись у парламенті...

Далі висновки робіть самі!

Вадим Івченко Вадим Івченко , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram