ГоловнаБлогиБлог Тетяни Дурнєвої

Видаємо бажане за реальність

Кабмін затвердив Концепцію Державної цільової програми «Відновлення та розбудова миру у східних регіонах України», розроблену Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб, спільно з органами місцевого самоврядування, державними органами влади, міжнародними партнерами, науковою спільнотою та громадськими організаціями.

Фото: EPA/UPG

Днями в ЗМІ розійшлася новина, що заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука анонсував прийняття «стратегії деокупації Криму та Донбасу». Однак насправді, як виявилося, мова йшла про Концепцію Державної цільової програми «Відновлення та розбудова миру у східних регіонах України», яку політолог Олег Саакян під час «Свободи слова» на ICTV чомусь назвав таким чином.

Так, всі ми хочемо скорішого повернення Криму, але ж в документі, який на засіданні уряду представляв міністр Вадим Черниш, немає жодного слова про Крим.

І взагалі не варто очікувати, що це – та сама таємна концепція деокупації. Адже це – Концепція державної програми. І вона достатньо публічна. До розробки Концепції залучалась громадськість, представники ЗМІ. Її проект пройшов процедуру публічного громадського обговорення. А упродовж березня-квітня ц. р. відбулись очні та електронні консультації через сайт «Громадянське суспільство та влада». В контексті підготовки документу новому міністерству потрібно поставити однозначний плюс за відкритість та співпрацю з громадськістю.

Метою Програми є відновлення та розбудова миру у східних регіонах України, що передбачає стимулювання соціально-економічного розвитку громад для підвищення якості життя населення через зміцнення їх спроможності та соціальної стійкості, стимулювання економічної активності. Передбачається робота за трьома стратегічними компонентами:

– Відновлення критичної інфраструктури та ключових соціальних послуг;

– Економічне відновлення;

– Зміцнення соціальної стійкості, розбудова миру та громадської безпеки.

На розробку проекту державної цільової програми тепер є три місяці. Виконання програми розраховано на 2017-2020 роки.

Але потрібно дуже сильно вірити в диво, щоб очікувати в бюджеті на 2017 рік появу коштів на реалізацію програми. Це насправді виглядає майже нереально, особливо з огляду на те, як затверджувалась «Комплексна державна програма щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України, на період до 2017 року».

Ця програма із гучною назвою досі не отримала жодної копійки з бюджету! Хоча цей документ розробляв інший орган виконавчої влади – міністерство соціальної політики, що вже втратило будь-які залишки довіри від людей, які постраждали внаслідок війни…

Тетяна Дурнєва Тетяна Дурнєва , голова правління громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram