ГоловнаБлогиБлог Тетяни Дурнєвої

В очікуванні «переселенських» слухань

17 лютого 2016 року в залі пленарних засідань Верховної Ради відбудуться парламентські слухання на тему: «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції».

Фото: Макс Требухов

Відповідна постанова була прийнята депутатами місяць тому. А невдовзі ВР нарешті спромоглася ухвалити багатостраждальной закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», а Камін у свою чергу затвердив довгоочікувану Комплексну державну програму щодо підтримки, соціальної адаптації та реінтеграції громадян України, які переселилися з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції в інші регіони України, на період до 2017 року.

Новин, як видно, чимало. Зміни, принаймні на папері, вже відбуваються. Чи відобразяться вони на житті 1,7 млн внутрішньо переміщених осіб, покаже час.

Зараз активісти, експерти та переселенці активно обговорюють парламентські слухання з амбіційною назвою. Адже мова йде не лише про внутрішньо переміщених осіб, а й про наших громадян, які проживають на тимчасово окупованій та непідконтрольній України території. Комітет ВР з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, на який покладена відповідальність щодо організаційного та методичного забезпечення проведення парламентських слухань, цілком серйозно підходить до підготовки, що дає надію на те, що захід принесе очікувані результати.

Найближчими днями буде оприлюднений перелік робочих груп, і всі охочі зможуть долучитися до вироблення рекомендацій. Крім того, до 1 лютого 2016 року Кабмін має підготувати та подати до Верховної Ради інформаційно-аналітичні матеріали, відповідні пропозиції до рекомендацій парламентських слухань та визначити доповідача з цього питання.

В суспільстві існує дві полярні точки зору на подібні заходи. Частина людей вважає, що парламентські слухання – це панацея, інша частина впевнена, що це – «загооворювання» теми, неефективне витрачання часу та профанація. Маючи успішний досвід проведення декількох громадських слухань в Донецькій міській раді, я належу до тих людей, хто вірить у можливість змін та перемогу.

Для участі в парламентських слуханнях у Верховній Раді запрошуються представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, політичних партій, інших об'єднань громадян, наукових установ, представники громадськості, автор (ініціатор) електронної петиції, які виявили бажання взяти в них участь і подали не пізніш як за п'ять днів відповідну заявку до комітету, що проводить підготовку до слухань.Тож закликаємо всіх небайдужих до процесу розробляти рекомендації та брати активну участь в розробці порядку денного.

Тетяна Дурнєва Тетяна Дурнєва , голова правління громадського холдингу “ГРУПА ВПЛИВУ”
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram