ГоловнаПолітика

Закон про безстрокові довідки переселенців ухвалили повторно

Біженцям не доведеться звітувати ДМС про фактичне місце проживання.

Закон про безстрокові довідки переселенців ухвалили повторно
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада ухвалила закон про безстрокові довідки переселенців, погодившись з аргументами президента Петра Порошенка, який ветував його раніше

Порошенко повернув законопроект до парламенту, вважаючи, що попередня редакція закону не визначала уповноваженого органу, який буде виявляти факт відсутності внутрішніх переселенців за місцем проживання та підтверджувати інформацію про їхнє пересування в межах України.

Тому Рада доповнила закон й ухвалила, що інформацією, яка дає підставу вважати, що переселенець повернувся на залишене місце постійного проживання, є дані, отримані з відповідних державних реєстрів; дані, отримані в результаті обміну інформацією структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій, виконавчих органів міських рад з органами виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Також доказом є дані, отримані в результаті обміну інформацією структурними підрозділами з питань соцзахисту населення з громадськими об'єднаннями, волонтерськими і благодійними організаціями, а також іншими юридичними та фізичними особами.

Нагадаємо, парламент уперше прийняв цей закон 3 листопада. Крім уведення безстрокових довідок переселенців (зараз вони зобов'язані раз на шість місяців її продовжувати), закон скасовував необхідність проставляти штамп на зворотному боці довідки в органах Державної міграційної служби (ДМС), скасовував перевірки місць проживання переселенців, зобов'язання інформувати органи ДМС про своє фактичне місце проживання та раз на півроку відзначатися в цих органах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram