ГоловнаПолітика

Рада повторно проголосувала за закон про реформування друкованих ЗМІ

Депутати врахували пропозиції президента

Рада повторно проголосувала за закон про реформування друкованих ЗМІ
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада підтримала пропозиції президента Петра Порошенка до ветованого ним законопроекту №1123 про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації.

За повторне прийняття в цілому законопроекту №1123 проголосували 235 депутатів при мінімально необхідних 226.

Заборона не стосуватиметься права органів влади та місцевого самоврядування підстави або бути засновниками аудіовізуальних (електронних) ЗМІ, також цим законом не регулюються питання офіційного оприлюднення друкованими ЗМІ нормативно-правових актів парламенту, президента, уряду, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади та інших органів, акти яких підлягають держреєстрації.

Відповідно до законопроекту, роздержавлення друкованих ЗМІ та редакцій здійснюватиметься в два етапи: 1 етап - протягом 2016 року, 2 етап - в 2017-2018 роках.

На першому етапі будуть реформовані ті редакції та друковані ЗМІ, які звернуться з відповідним проханням до компетентного органу, на другому - нереформовані в 2016 році.

Реформування здійснюватиметься шляхом виходу органів влади зі складу (спів) засновників ЗМІ у разі відсутності у майні редакції державного чи комунального майна; шляхом виходу з подальшою приватизацією майна редакції, що перебуває в державній або комунальній власності; шляхом виходу з перетворенням редакції в суб'єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання та тематичної спрямованості видання; або шляхом перетворення заснованих органами влади ЗМІ в офіційні друковані видання.

Ненадання засновником друкованого ЗМІ у встановлені законом терміни буде підставою для визнання свідоцтва про держреєстрацію ЗМІ недійсним.

Перереєстрація реформованих видань буде безкоштовною.

Для реформованих видань місцевої сфери розповсюдження з метою забезпечення їх функціонування передбачено можливість надання державної підтримки за рахунок коштів державного бюджету, для решти друкованих ЗМІ та редакцій з 2019 року фінансування їх з державного та місцевих бюджетів призупиниться.

Закон набирає чинності з 1 січня 2016 року.

Нагадаємо, Рада прийняла закон про реформування друкованих ЗМІ 24 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram