ГоловнаПолітика

Кучма виключає вибори на Донбасі до виведення російських військ

Україна наполягає на своїй позиції, компромісу не видно.

Кучма виключає вибори на Донбасі до виведення російських військ
Леонид Кучма

Тристороння контактна група не досягла компромісу в темі проведення виборів на окупованій території Донбасу. Україна пом'якшувати свою позицію не буде, сказав представник України в цій групі Леонід Кучма.

Він нагадав журналістам, що позиція української сторони полягає в проведенні цих виборів виключно за українським законодавством і відповідно до норм і стандартів ОБСЄ.

"Але скажіть, якщо не будуть виведені війська, незаконні збройні формування (НЗФ), якщо не буде повернуто наш кордон, то про які вибори можна говорити?" - обурився Кучма, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Так сталося, що в Мінських домовленостях не розставлено пріоритети, і Росія сьогодні на цьому спекулює. Адже спочатку записано провести вибори, а потім вивести війська. Але які вибори, якщо там НЗФ?" - додав він.

Кучма зазначив, що в такій ситуації міжнародні спостерігачі не захочуть їхати для моніторингу за перебігом виборів.

Він додав, що українській стороні пропонують створити на базі НЗФ місцеву поліцію. "Але вибачте, що ж це буде за поліція?" - запитує він.

При цьому Кучма вважає, що дію Мінських угод на 2016 рік лідери країн "нормандського формату" продовжать у телефонному режимі.

"Я не думаю, що буде якийсь додатковий документ. Я думаю, що під час телефонних переговорів (у "нормандському форматі") цю проблему цього року буде вирішено, щоб продовжити працювати в цьому форматі", - сказав він.

"З погляду продовження контактної групи - у нас вже на 13, потім 20 січня, потім увесь лютий уже розписано", - сказав Кучма.

Нагадаємо, у вересні Президент Петро Порошенко виключив продовження Мінських угод, термін виконання яких спливає 2015 року.

На останній зустрічі тристоронньої контактної групи в Мінську було домовлено провести в січні три зустрічі: 13, 20 і 27 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram