ГоловнаПолітика

Рада передала президентові повноваження призначати командувача Нацгвардії

У Національній гвардії дозволили служити іноземцям.

Рада передала президентові повноваження призначати командувача Нацгвардії
Фото: Сергей Нужненко

Верховна Рада відмовилася від повноважень призначати командувача Національної гвардії України і передала їх президенту. Така норма міститься в законопроекті №3703, який був проголосований за основу і в цілому в ніч на п'ятницю 248 депутатами.

Рішення парламент аргументував тим, що Конституція наділяє президента винятковими повноваженнями щодо призначення на посади і звільнення командирів військових формувань, яким також є і Нацгвардія.

Цей же законопроект дозволяє іноземцям та особам без громадянства служити в Національній гвардії України за контрактом, уточнює основні функції Нацгвардії і її структуру (зокрема, вводиться нова організаційна одиниця - з'єднання, до якого можуть входити бригади, полки, батальйони тощо) . Максимальна чисельність Нацгвардії згідно з новою редакцією закону тепер враховує весь особовий склад, а не тільки військовослужбовців.

У разі воєнного стану Національна гвардія буде підкорятися Міністерству оборони, а не Міністерству внутрішніх справ, до складу якого вона входить.

Нагадаємо, що у Нацгвардії немає командувача з жовтня 2014 року, коли на підвищення пішов Степан Полторак, що став міністром оборони. Тимчасово виконує обов'язки командувача генерал-лейтенант Микола Балан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram