Політика Берлусконі з сумними наслідками

Сім років тюрми та заборона обіймати адміністративні посади – такий вирок почув Сільвіо Берлусконі у приміщенні миланського суду минулого понеділка. Вердикт здивував навіть самих прокурорів, оскільки вони просили 6 років, проте суддя “нагородив” Кавалера ще одним.

Фото: EPA/UPG

Сільвіо Берлусконі звинувачують за сексуальні стосунки з неповнолітніми, зокрема у відомій всім “справі Рубі”, в якій фігурує племінниця колишнього президента Єгипту Мубарака, Каріме ель Махрук. Проте чого варто очікувати найближчим часом італійському Кавалеру? Чи справді він сяде у вязницю?

Справа Fininvest

До сексуальних скандалів, опальний Прем’єр неодноразово притягувався до відповідальності за несплату податків. Один з найгучніших процесів проти нього повязаний з його ж холдингом Fininvest, в який входять компанії з різних бізнес секторів Італії, зокрема страхування, медіа, видавництво, інвестиції та спорт. 2006 прокурори висунули звинувачення за несплату податків медіа компанією Mediaset, засновником якої є Берлусконіі і яка є частиною холдингу Fininvest.

В період з 1994 по 1999 роки компанія Mediaset всі розрахунки за медіа продукцію та права на трансляцію проводила через офшорні компанії і через це бюджет Італії не доотримав значні кошти. Фінал цієї історії завершився тим, що 26 жовтня 2012 року міланський суд присудив Берлусконі 4 роки позбавлення, хоча за кілька годин цей вирок було зменшено до одного року.

Берлусконі як політик та “кавалер”

Наступним і останнім на даний момент є звинувачення в “розтлінні неповнолітніх”. Мова йде про вечірки в стилі “bunga bunga”, які влаштовував Берлусконі на своїй віллі біля Мілану. Як стверджують прокурори, на вечірки запрошували молодих дівчат, яким за вечір платили від 5 тис. до 7 тис. євро. Серед них була й племінниця Мубарака, президента Єгипту.

Можливо й не було б всього скандалу довкола цих вечірок, якби не один факт. Вище згадана племінниця президента Єгипту потрапила одного разу в халепу. Її затрилама поліція. І сам Берлусконі бувши на цей час Главою Уряду, телефонував шефу поліції з вимогою відпустити дівчину. Згодом він тиснув на міграційну службу Італії, щоб ті видали їй дозвіл на проживання в країні, так зване “permesso di sogiorno”.

Італійці сильно обурились тим, Берлусконі заступаєтсья за проститутку. В цей же час журналісти та опозиційні політики з лівого крила невтомно звинувачували Сільвіо Берлусконі в неморальній поведінці, та зловживанні владою. Найбільше допікали опальному Прем’єру за сексуальні стосунки з молодими дівчатами, яких він приймав на своїй віллі.

Берлусконі завжди відкидав або ігнорував закиди. На підтвердження протилежного, автору цих рядків вдалось знайти одну дівчину, яку запрошували на вечірку до Берлусконі. За участь у “bunga bunga” дівчині пропонували гроші та зріст у кар’єрі. В коротенькому інтерв’ю Рафаелла (на прохання дівчини, ім’я змінено) розказала про всі деталі вербування.

Дівчина навчається у римській консерваторії на факультеті оперного вокалу. І як кожна студентка мріє потрапити на оперну сцену. Рафаелла знайома з впливим адвокатом в Римі. Одного разу вона зустрілись з ним на каві. “Знаючи про мою мрію, - розказує Рафаелла, - він запропонував найлегший шлях її досягнення. Запропонував поїхати на вечірку до Берлусконі на віллу біля Мілану. Обіцяв, що опісля я зможу влаштуватись у La Scala у Мілані”. В кінцевому випадку Рафаелла відмовилась.

Які наслідки?

Минулого понеділка в міланському суді завершилась “справа Рубі”. За сексуальні стосунки з неповнолітньою суддя визнав Сільвіо Берлусконі винним і дав йому 7 років позбавдення волі та заборону обіймати адміністративні посади. Сам обвинувачений відкинув всі звинувачення в свій адрес і назвав вирок безглуздим та помстою з боку політичних опоненті, “в такий спосіб мене хочуть викинути з політичного життя країни”, - заявив Берлусконі.

Остання заява “Кавалера” прозвучала минулої пятниці, де він в інтервю телеканалу TG1 заявив, що все одно повернеться в політику, “бо цього потребуює країна”.

Чи сяде за грати Сільвіо Берлусконі?

Італійці сумніваються в тому, що Сільвіо Берлусконі сяде до вязниці. І справа не в тому, що він є багата та впливова людина, проте судова система Італії дозволить йому безперешкодно насолоджуватись життям на волі. Як саме?

На даний момент адвокати Берлусконі готують апеляцію на останній вирок. Якщо ж апеляцію не буде задоволено, адвокати матимуть можливість оскаржити вирок у касаційному суді. І ця вся справа може затягнутись на роки. Проте весь цей час Берлусконі перебуватиме на свободі, оскільки в Італії діє “презумція невинності”, за якою обвинуваченого не садять у вязницю, якщо вирок не буде підтверджено у всіх трьох судових інстанціях. Одне, що пошкодило Берлусконі, так це заборона займати адміністративні посади в політичному житті країни.

Загалом, оглядаючись на період правління Берлусконі та економічну кризу до якої він привів Італію, можна охарактеризувати цей період як – втрачений час для реформ, які він так і не впровадив за своєї каденції. Правління Берлусконі – це суцільний спектакль сексуальних та корупційних скандалів.

Він завжди невтомно заявляв, що “політика та Італія для нього на першому місці”, проте, ця ж “політика” б мала бути на своєму місці для добра рідної Італії.

Тарас Семенюк Тарас Семенюк , політолог
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram