ГоловнаСвіт

Ассанж відмовився спілкуватися з пресою: потребує "часу на відновлення"

Засновник WikiLeaks вже повернувся до Австралії і возз'єднався зі своєю родиною.

Ассанж відмовився спілкуватися з пресою: потребує "часу на відновлення"
Джуліан Ассанж в аеропорту Канберри
Фото: EPA/UPG

Джуліан Ассанж вдома: найвідоміший інформатор планети повернувся до рідної Австралії, де в аеропорту Канберри його вітали не лише дружина та батько, але й, здавалося, всі, включно з екіпажем літака.

Як пише BBC, журналісти, які зібралися в будівлі летовища, так і не отримали нагоди вперше за багато років записати коментар самого Ассанжа. До преси вийшла його дружина Стелла, яка пояснила, що "після всього пройденого Джуліан потребує відновлення і зможе говорити лише тоді, коли відчуватиме готовність". 

Вона також додала, що на їхню родину "чекає пошук свого місця", проте зараз вони святкують, бо "Джуліан став вільною людиною". Звинувачення проти засновника WikiLeaks у шпигунстві та порушенні секретності військової інформації його дружина назвала "нападом на журналістику" і висловила впевненість, що її чоловік "не мав провести у в'язниці ані дня". 

Після прибуття до Австралії Джуліан Ассанж мав телефонну розмову з прем'єр-міністром країни Ентоні Албанізі. Як стверджують джерела, інформатор подякував політику за те, що той "без перебільшення врятував йому життя".

  • Ассанж вийшов на свободу, досягнувши угоди із американським правосуддям.
  • На острові у Тихому океані він визнав себе винним за одним із вісімнадцяти звинувачень, після чого отримав можливість вільно полетіти до Австралії.  
  • Ассанж привернув широку увагу громадськості за публікацію у WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку. Джуліан Ассанж відправив до видань Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тис. секретних документів про хід війни в Афганістані. Частина документів стосується розстрілу мирних жителів. Після публікації деяких документів вибухнув міжнародний скандал. Ассанж також заявляв, що в його розпорядженні є ще близько 15 тис. секретних документів Пентагону.
  • 1 грудня 2010 Інтерпол видав ордер на його арешт і він був оголошений в міжнародний розшук. Він звинувачувався Швецією в зґвалтуванні в місті Енчепінг, двох випадках сексуального домагання (в Енчепінгу та Стокгольмі) і "незаконному примушуванні", в чому Ассанжа звинувачують дві жінки. Усе це нібито було скоєне протягом двох днів у серпні, коли Ассанж перебував у Швеції з робочим візитом.
  • 7 грудня 2010 він був заарештований британською поліцією на території Британії.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram