ГоловнаСвіт

Британія першою в Європі інвестує в програму ядерного палива HALEU

Сполучене Королівство стане першою країною в Європі, яка запустить високотехнологічну програму ядерного палива HALEU.

Британія першою в Європі інвестує в програму ядерного палива HALEU
Фото: homewoodsales.com

Велика Британія стане першою країною в Європі, яка запустить високотехнологічну програму ядерного палива HALEU та проінвестуває в неї 196 мільйонів фунтів стерлінгів.

Як повідомили на сайті британського уряду, це допоможе витіснити Росію з глобальних енергетичних ринків.

Запуск програми HALEU дозволить Британії постачати світ спеціальним ядерним паливом і ще більше ізолювати путінську Росію, зазначили в уряді.

Велика Британія побудує першу в Європі установку для енергопостачання майбутніх ядерних реакторів. Також, уряд Британії виділяє 196 мільйонів фунтів стерлінгів на будівництво заводу зі збагачення урану. 

Це дозволить виробляти паливо до 2031-го, яке буде готове для експорту або використовувати всередині країни, і може забезпечувати енергією будинки Великої Британії наступні десятиліття. 

"Це покладе кінець монополії Росії як єдиного комерційного виробника високопробного низькозбагаченого урану (HALEU) і гарантує, що інші країни не будуть залежати від російського експорту", – ідеться у повідомленні уряду.

Також, в уряді зазначили, що сучасні модульні реактори відіграватимуть важливу роль у ядерному відродженні Сполученого Королівства, оскільки вони невеликі і їх можна виготовляти на заводах. Ці реактори можуть змінити спосіб будівництва електростанцій, зробивши будівництво швидшим і дешевшим.

"Будівництво власного заводу зі збагачення урану має важливе значення, якщо ми хочемо усунути закривавлені руки Путіна з європейського енергетичного ринку. Росія надто довго була єдиним постачальником цього потужного ядерного палива, і це є останнім кроком у її повному витісненні з енергетичного ринку", – зазначив Прем'єр Британії Ріші Сунак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram