ГоловнаСвіт

Прем’єри Польщі і Данії обговорили створення "залізного купола" над Європою

Також очільники урядів нагадали про необхідність своєчасно поставляти зброю Україні. 

Прем’єри Польщі і Данії обговорили створення "залізного купола" над Європою
Дональд Туск і Метте Фредеріксен у Варшаві
Фото: EPA/UPG

Польський прем'єр Дональд Туск і його данська колега Метте Фредеріксен на зустрічі у Варшаві обговорили ідею створення так званого залізного купола над європейськими містами: системи протиповітряної і протиракетної оборони.

Про це йдеться на сайті польського уряду.

Глави урядів обговорили питання безпеки в регіоні, а також подальшу допомогу Україні та пріоритети Євросоюзу. Зокрема, Дональд Туск заявив, що Європі потрібна ефективна система протиракетної та протиповітряної оборони.

Польський прем'єр додав, що його країна хоче брати участь у роботі з створення "залізного купола"  разом з іншими країнами ЄС. 

"Данія, а також Німеччина та Велика Британія співпрацюють в Євросоюзі щодо європейської системи протиракетної та протиповітряної оборони. Атака Ірану на Ізраїль підтвердила, наскільки важливо мати таку установку. (...) Я радий, що прем’єрка [Данії]) позитивно відреагувала на намір щодо приєднання Польщі до цього проєкту в Європі", – сказав Дональд Туск.  

Туск визнав, що підтримка України зараз має вирішальне значення і усі європейські країни повинні діяти солідарно. За його словами, йдеться також про безпеку Польщі та цілого континенту.  

"У найважливішому питанні – безпеці Європи – потрібна швидка та ефективна допомога Україні. Це також поєднує Данію та Польщу. Тут ми маємо ідентичні погляди", – наголосив глава польського уряду.  

Данія і Польща також продовжать співпрацю у питанні позиції ЄС щодо війни в Україні. Туск запевнив, що обидві країни "виключають будь-який інший сценарій, крім того, завдяки якому Україна збереже свою цілісність і незалежність".

Метте Фредеріксен тим часом нагадала про важливість своєчасних поставок зброї та ППО до України.

"Це саме те, що необхідно Україні, щоб захистити себе від атак і забезпечити безпеку своєї інфраструктури", – зазначила данська прем'єрка. 

  • У березні генеральний директор найбільшого в Європі виробника боєприпасів Rheinmetall заявив, що лідерам ЄС слід розглянути можливість встановлення систем ППО малої дальності, подібних до ізраїльського "Залізного купола". Така заява пролунала на тлі побоювань загрози континенту з боку Росії.
  • У червні минулого року ізраїльський прем'єр Нетаньягу розповів, чому Ізраїль заборонив США передати Україні “Залізний купол”. За його словами, він стурбований тим, що ізраїльську зброю можуть захопити на полі бою в Україні та передати Ірану, який розвинув тісніші військові відносини з Росією в останні місяці. “Якщо ця система потрапить до рук Ірану, то мільйони ізраїльтян залишаться беззахисними та під загрозою”, – сказав він. 
  • Iron Dome ("Залізний купол")  вперше запрацював у 2011 році. Систему розробили США спільно із Ізраїлем. Це високотехнологічна система радарів і пускових установок, яку постійно вдосконалюють, вартістю декілька мільярдів доларів. "Залізний купол" був створений для захисту від ракет малої дії, а його ефективність, як стверджують в Ізраїлі, сягає 90-97% у перехопленні саме таких типів загроз. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram