ГоловнаСвіт

У Швейцарії визначилися із датою проведення Саміту миру

Росія не братиме участь у саміті.

У Швейцарії визначилися із датою проведення Саміту миру
Фото: Facebook/Embassy of Switzerland in Ukraine

Уряд Швейцарії проведе дводенний Глобальний саміт миру 15 і 16 червня на курорті Бюргеншток в кантоні Нідвальден, поблизу міста Люцерн, пише The Guardian.

У січні Швейцарія на прохання президента України Володимира Зеленського погодилася на проведення мирного саміту і відтоді провела переговори з ЄС, країнами-членами G7 і Китаєм та Індією. 

Хоча Москва заявила, що не проти переговорів про припинення війни, російські офіційні особи заявили, що не братимуть участі в переговорах у Швейцарії. 

Наразі існує достатня міжнародна підтримка для проведення конференції високого рівня для початку мирного процесу.

Наразі повний список учасників не було оприлюднено.

Конференція відбудеться з 15 по 16 червня на курорті Бюргеншток у кантоні Нідвальден поблизу міста Люцерн. Саміт буде спрямований на створення рамок, що будуть сприятливі для тривалого миру в Україні, а також конкретної дорожньої карти для участі Росії в мирному процесі.

Конференція щодо миру в Україні: про що йдеться

Швейцарія прийматиме в себе великий саміт щодо миру в Україні. Це українська ініціатива, спрямована на імплементацію формули миру. Точна кількість країн-учасниць ще невідома, але орієнтовно їх близько ста.

Голова президентського офісу Андрій Єрмак говорив, що учасниками стануть різні країни, але росіян на захід не запрошують. А от на другий саміт, вважає Єрмак, росіян можна покликати. "На другому саміті може бути така ситуація, що ми запросимо разом представників Російської федерації, де їм буде представлений цей план, на той випадок якщо хто там на той час буде представляти країну-агресора, захоче дійсно припинити цю війну і повернутися до справедливого миру", – сказав Єрмак. 

Президент Зеленський, коментуючи це, сказав, що на першому саміті Україна розраховує на створення плану, після чого технічно країни працюватимуть щодо кожної з криз, утворених війною, та підготують документ подібно до того, як це було з зерновою ініціативою. "Це не значить, що Росія прийме цей документ. Ніхто не може гарантувати, хто там буде з їх боку, ми не знаємо. Але ми говоримо, що цей документ буде представлений перемовниками російській стороні. І ми будемо готові до другого саміту до відповідних дипломатичних кроків", – наголосив він, зазначивши, що Україні потрібен справедливий мир.

Українська формула миру включає десять пунктів, зокрема відновлення територіальної цілісності до кордонів 1991.

Зеленський також пояснював, що в межах саміту росіян можуть передати план, а приймуть вони його чи ні – інше запитання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram