ГоловнаСвіт

Reuters: Вірменія готова передати чотири села під контроль Азербайджану

Ці села незаселені, однак мають стратегічне значення для Вірменії. 

Reuters: Вірменія готова передати чотири села під контроль Азербайджану
Нікол Пашинян під час пресконференції в Єревані, 22 травня 2023.
Фото: EPA/UPG

На тлі виникнення спірних питань та побоювань відновлення бойових дій із Баку, влада Вірменії готова передати чотири села під контроль Азербайджану.

Про це заявив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян під час візиту до Тавушського регіону на півночі Вірменії, неподалік від покинутих азербайджанських сіл, які Єреван контролює з початку 1990-х років, пише Reuters.

Села Баганіс Айрим, Ашаги Аскіпара, Хейрімли та Гизилгаджили пустували понад 30 років, проте вони мають стратегічне значення для Вірменії, оскільки розташовані на головній дорозі між Єреваном і грузинським кордоном.

Азербайджан заявив, що повернення його земель, які також включають кілька анклавів, повністю оточених територією Вірменії, є необхідною передумовою для мирної угоди, щоб покласти край тридцятилітньому конфлікту навколо регіону Нагірного Карабаху, який азербайджанська армія повернула у вересні минулого року.

Пашинян повідомив, що його країна готова повернути азербайджанські землі, які контролюються Вірменією. Також висловив пропозицію щодо зміни маршрутів мережі доріг Вірменії, щоб уникнути території Азербайджану.

Видання також цитує президента Азербайджану Ільхама Алієва, який у неділю заявив про те, що його країна "ближча, ніж будь-коли" до миру з Вірменією. Він сказав це після переговорів з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Баку.

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном

  • Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном розпочався у 1988 році. Тоді, за різними даними, загинуло понад 30 000 осіб. Режим припинення вогню встановили лише у травні 1994 року.
  • Попри те, що перемир'я між сторонами було досягнуто, його періодично порушували.
  • У вересні 2023 Азербайджан оголосив "антитерористичну операцію" у Нагірному Карабасі, унаслідок чого повернув регіон під свій контроль. Тоді до Вірменії прибули понад 50 тисяч біженців з цього регіону.
  • 1 січня офіційно припинила існування так звана "Нагірно-Карабахська республіка". Азербайджан повернув контроль над своїми міжнародно визнаними землями внаслідок військової операції, яка тривала один день.
  • 28 січня 2024 Вірменія запропонувала Азербайджану підписати пакт про ненапад, якщо процес укладання мирного договору буде довгим.
  • Проте вже у лютому Вірменія та Азербайджан звинуватили одне одного в обстрілах.
  • Також у Вірменії вважають, що Азербайджан планує повномасштабну війну, спробувавши створити сухопутний шлях до Нахічевані.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram