ГоловнаСвіт

​Чи прийдуть війська членів НАТО на український фронт і до чого тут Орбан

Мабуть, усі вже бачили заяву Емманюеля Макрона, що він «не виключає» відправлення військ західних партнерів на україно-російську війну і що «поразка Росії необхідна для безпеки й стабільності Європи». Ці слова спричинили справжню політичну бурю в ЄС. Хоч для очільників держав-партнерів вони несподіванкою не стали — про таку можливість лідери ЄС дискутують уже якийсь час.

Війська Французького іноземного легіону на північному сході Малі 2020 року.
Фото: Фінбарр О'Рейлі для The New York Times
Війська Французького іноземного легіону на північному сході Малі 2020 року.

Звісно, усе це не означає, що завтра чи післязавтра французькі підрозділи займуть позиції під Білогорівкою, а німецькі — поблизу Роботиного. Понад те, вони взагалі не опиняться на фронті, якщо наші оборонні дії будуть успішними: за словами наших співрозмовників з числа європейських дипломатів, поки що в обговореннях європейських лідерів йдеться виключно про можливість  невідкладної допомоги в разі якоїсь критичної для України ситуації на фронті.

Як не дивно, певну роль у тому, що європейці замислилися про пряму військову підтримку України, зіграв Віктор Орбан, який традиційно виступає проти будь-якої допомоги нам. Коли угорський прем’єр заблокував пакет на 50 млрд євро, лідери ЄС узялися вкотре переконувати його змінити ставлення до допомоги Україні. І саме тоді він, зокрема, аргументував партнерам свою позицію: мовляв, не маю якихось симпатій до Росії (було б дивно, якби Орбан визнав особливі стосунки з Кремлем), але проти, бо спочатку ми даємо зброю, а потім доведеться і самим воювати.

«І тут ми зрозуміли: Орбан правий, воювати таки доведеться», — зауважив LB.ua співрозмовник, близький до керівництва оборонного відомства однієї держави ЄС ще в січні цього року.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан (ліворуч) і прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час засідання Європейської ради в Брюсселі, 26 жовтня 2023 року.
Фото: EPA/UPG
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан (ліворуч) і прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час засідання Європейської ради в Брюсселі, 26 жовтня 2023 року.

Інший співрозмовник LB.ua, близький до переговорного процесу, додав, що словацький прем’єр Роберт Фіцо, союзник Віктора Орбана в багатьох питаннях, навмисне заявив напередодні зустрічі європейських лідерів у Парижі, що кілька членів НАТО «розглядають можливість відправити свої війська в Україну на двосторонній основі», аби заздалегідь сформувати негативне ставлення до такої перспективи. І хоч, за словами нашого джерела, такий розвиток ситуації нікого не тішить, однак і панічних настроїв у лідерів Євросоюзу на зустрічі в Парижі не спостерігали. 

«Фіцо не збрехав в одному: про таку можливість (відправити військових. — LB.ua) говорив не лише Макрон, а й кілька інших керівників держав ЄС», — додав співрозмовник. 

За підсумками зустрічі президент Франції заявив, що нині консенсусу в питанні відправлення військ до України немає. І не буде, якщо відверто. Олаф Шольц, наприклад, відповів категорично: «Сухопутних військ європейських держав чи НАТО не буде».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прибувають на пресконференцію після зустрічі в Берліні, 1 грудня 2022 року.
Фото: EPA/UPG
Канцлер Німеччини Олаф Шольц і генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прибувають на пресконференцію після зустрічі в Берліні, 1 грудня 2022 року.

А втім, як сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг, хоч Альянс і не планує відправляти війська в Україну, індивідуальні рішення окремих держав не потребують одностайної підтримки всіх його членів.

Станом на зараз усі наші співрозмовники в Україні та ЄС оцінюють ймовірність безпосередньої участі європейців у війні проти Росії як мізерну — за умови, що Росія не створить для цього певних підстав. 

Проте саме публічне обговорення теми безпосередньої участі європейських військ у війні проти Росії свідчить, що наші партнери готуються переступити чергову червону лінію у власних головах. Про це сказав і сам Макрон: «Багато людей, які нині кажуть "ніколи, ніколи", — це ті самі люди, що два роки тому казали "жодних танків, жодних літаків, жодних ракет дальнього радіусу дії"». Промовляючи це, Емманюель Макрон мав на увазі й самого себе: у 2022-му власне президент Франції від імені НАТО озвучив позицію партнерів про неприпустимість передавати Україні танки й літаки.

Фото: EPA/UPG

Сергій Мельник, журналіст-міжнародник
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram