ГоловнаСвіт

Україні час визнати ХАМАС терористичною організацією

На Близькому Сході в перспективі може розпочатися велика війна. Те, що ми нині бачимо в Ізраїлі та Секторі Гази – це лише початок. Як заявили в самому ХАМАС, вони рік готувалися до зухвалої атаки на Ізраїль. У Лівані та Сирії теж не сиділи склавши руки – терористичні угруповання на кшталт «Хезболли» й автократичні режими – сателіти Ірану активно співпрацюють з Росією, отримують від неї зброю, гроші й агентурні дані.

Фото: EPA/UPG

Ми всі бачимо, які жахіття чинять бойовики ХАМАС. Тисячі ракет випущено по Ізраїлю, сотні і тисячі загиблих і поранених мирних жителів і військових, десятки полонених, купа знищених будинків, скалічені та принижені жінки та люди старшого віку. Усе це називається одним словом – тероризм. А сама ХАМАС – терористична організація. Україна публічно заявила, що Ізраїль має право на самозахист. Проблема лише в тому, що впродовж років ми не можемо офіційно, на законодавчому рівні назвати речі своїми іменами.

Ми досі не визнали ХАМАС терористичним угрупованням. І це дуже дивно, адже всі наші партнери: США, Канада, Європейський Союз, Японія – зробили це. Великобританія, Австралія, Нова Зеландія внесли воєнне хамасівське крило до списку терористичних організацій. Навіть Єгипет і Йорданія заборонили цю структуру. А от Росія, Іран і Китай зі зрозумілих причин не роблять цього.

Не варто нагадувати, що Іран – держава, яка виступає на боці Росії у війні проти України і забезпечує Москву дронами, інструкторами та технологіями. Вона допомагає РФ зводити заводи з виготовлення безпілотників. Так само не потрібно забувати, що росіяни здавна контактують з ХАМАС. Щороку глава МЗС Росії Лавров приймає ватажків бойовиків, яких називає друзями, після чого росіяни направляють у Газу своє озброєння. І нагадаємо, що Китай, який планує вирішити тайванське питання будь-якими методами, робить усе можливе, щоб підірвати позиції Заходу та нівелювати роль США у світі.

Сергій Лавров і лідер "ХАМАС" Ісмаїл Ханія
Фото: EPA/UPG
Сергій Лавров і лідер "ХАМАС" Ісмаїл Ханія

Українська влада на всіх рівнях заявила, що зло, яке ширить ХАМАС, має бути покараним. То зробімо це – визнаймо терористичною організацію, яка виступає за ліквідацію Держави Ізраїль.

Які є причини не робити цього зараз? Відповідна постанова вже зареєстрована у Верховній Раді з 2021 року, причому депутатами від парії «Слуга народу». Хтось вважає, що її потрібно оновити? Добре, оновіть, однак проголосуйте за неї. Ви боїтеся, що це вдарить по позиціях України в регіоні, які і без того не надто потужні? Але зараз ідеться про боротьбу з міжнародним тероризмом, а не про плани з мирного врегулювання проблем на Близькому Сході. Крім того, чимало держав регіону засудили цей напад на Ізраїль.

Проблеми, навпаки, виникнуть, якщо продовжити це законодавче мовчання.

Нині існує висока вірогідність того, що наші стратегічні противники – зрозумілі і поки що завуальовані – відкриють черговий фронт. Цього разу вже близькосхідний. І вони спробують розпорошити сили та гроші Заходу, передусім США. Росіяни вже потирають руки і сподіваються, що ситуація довкола Ізраїлю зменшить у довготерміновій перспективі ту підтримку, яку США надають нам.

Ми вже стикаємося з атаками російських пропагандистів і провокаціями агентури РФ, які поширюють фейки про так зване українське озброєння в руках ХАМАС. Це наративи, які мають сформувати необхідне Москві інформаційне та політичне підґрунтя напередодні виборів у США.

Можна, звісно, говорити, що Ізраїль не допомагає Україні, як у Києві бажали б. Але якщо не хочеться думати про високе – про те, що нині однозначно треба бути на боці демократій і поруч з партнерами, – то подумайте про цинічне. Перед Україною нині відкривається вікно можливостей: нам випав шанс нарешті налагодити відносини з Ізраїлем, а паралельно (на тлі виборів у США та непростих перемовин щодо виділення американської допомоги Києву) отримати підтримку чималого єврейського лобі в тому самому Конгресі Сполучених Штатів.

Прапор Ізраїля на Києві на підтримку країни
Фото: КМДА
Прапор Ізраїля на Києві на підтримку країни

Тож визнаймо ХАМАС терористами.

P.S. Поки що ми бачимо спроби створити близькосхідний фронт. І це війна не лише проти Ізраїлю, а знову-таки проти Заходу та його лідера – США. Близький Схід може стати черговим театром бойових дій. Дай боже, щоби цього не сталося, однак загроза така є. Варто зрозуміти, що з часом може відкритися і тайванський фронт (швидше, ніж вважає більшість експертів), що може розпочатися велике протистояння в Тихому океані. Ключові антагоністи Заходу – Китай, Росія та Іран – грають кожен у свою гру, однак вони одностайні в бажанні знищити нинішній світопорядок. І Москва намагатиметься скористатися подіями у двох різних точках Азії. Ба більше, вона вже користується цим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram