ГоловнаСвіт

Україна та Ізраїль – разом у боротьбі проти глобального зла

Україна й Ізраїль повʼязані між собою багатьма нитками історії і культури. Сьогодні неможливо уявити історію єврейського народу без України, так само як історію України без єврейського народу. Між нами давно існує глибока взаємна симпатія і повага. Надзвичайно важливо, що у важкі часи випробувань обидва народи демонструють підтримку і розуміння.

Мітинг на підтримку України в Тель-Авіві
Фото: Arnold Aaron/Shutterstock
Мітинг на підтримку України в Тель-Авіві

З початку російської агресії проти України у 2014 році, а тоді повномасштабного вторгнення 2022 року більшість жителів Ізраїлю стала на бік України. Держава Ізраїль схвалила ключові резолюції Генеральної Асамблеї ООН, спрямовані на захист територіальної цілісності і суверенітету України і проти російської агресії.

Позиція України з приводу терористичного нападу ХАМАС на Ізраїль теж однозначна – повна підтримка Ізраїлю і визнання його права на самозахист.

Обом державам і народам загрожує єдине зло – тероризм, який сьогодні проявляється і в злочинах російського режиму, і в злочинах організації ХАМАС.

Український народ відчув біль народу Ізраїлю як власний. Останні трагічні події в Ізраїлі, спровоковані ХАМАС, яскраво нагадали воєнні злочини і злочини проти людяності, які здійснює Росія проти українського народу.

Зруйновані будівлі внаслідок нічних ракетних атак ХАМАС у Тель-Авіві, 8 жовтня 2023 р.
Фото: EPA/UPG
Зруйновані будівлі внаслідок нічних ракетних атак ХАМАС у Тель-Авіві, 8 жовтня 2023 р.

Наші країни обʼєднують спільні цінності, приналежність до світу свободи і демократії, а також складне геополітичне положення перед лицем загрози авторитарних режимів – невипадково Іран підтримує і спрямовує напади проти Ізраїлю і водночас дає зброю російському терористичному режиму для атак проти України.

Обидва народи обʼєднують також дружні відносини з лідером вільного світу – зі США.

Усе це не може не дратувати російський терористичний режим, який у трагічний для народу Ізраїлю час продемонстрував справжнє обличчя спонсора тероризму і вустами воєнного злочинця Дмитра Медвєдєва звинуватив не ХАМАС, а США, які твердо стоять на боці Ізраїлю в його боротьбі зі злом.

Важливо пам'ятати, що Україна й Ізраїль перебувають по один бік барикад у глобальному протистоянні світу демократії зі світом автократії. Спільним ворогом є тероризм, який намагається знищити наші народи. Подолати це агресивне зло тероризму ми можемо тільки разом, підтримуючи одне одного і розвиваючи солідарність між демократіями. 

У цей трагічний момент історії разом з народом Ізраїлю ми оплакуємо жертв кривавого терору.

Олександр МережкоОлександр Мережко, юрист-міжнародник, народний депутат ("Слуга народу")
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram