Напад ХАМАС на Ізраїль. Єрусалим оголосив війну терористам. Поточна ситуація

ГоловнаСвіт

На Ізраїль напали. Терористи ХАМАС атакували країну, убивши та поранивши сотні людей. Вони викрали ізраїльських військовослужбовців. Багато оглядачів називають нинішні події ізраїльським 9/11, а дехто згадує перші години війни Судного дня, яка розпочалася рівно 50 років тому – у жовтні 1973 року. 

Ізраїль відповів. Прем'єр Нетаньягу заявив, що держава оголосила війну ХАМАСу. Операція "Залізні мечі" стартувала. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) веде бойові дії на півдні країни. Її ВПС завдають ударів по позиціях терористів. А поблизу Сектора Гази збираються сили Ізраїлю, щоб розпочати сухопутну операцію. 

Увесь цивілізований світ став на захист Ізраїлю. LB.ua розповідає, що відомо, і ділиться власними інсайдами.

Фото: EPA/UPG

Як почалася війна

7 жовтня о 6:28 палестинська терористична організація ХАМАС розпочала військову операцію проти Ізраїлю. Ватажки бойовиків повідомили, що випустили понад 5 тис. ракет й увійшли на територію противника. Напад відбувся відразу з землі, моря та повітря, поінформував речник ЦАХАЛу Даніель Хагаріна. І найнеочікуванішої миті – у Сімхат Тора, яке завершує цикл осінніх свят для юдеїв. Багатьом це нагадало ситуацію 50-річної давності, коли єгиптяни та сирійці напали на Ізраїль, після чого розпочалася війна Судного дня. І тоді, і зараз ескалації не сподівалися. 

Терористи ХАМАС завдали ракетних ударів по багатьох ізраїльських містах, зокрема по Тель-Авіву та Єрусалиму. Зазнав масованого удару й Ашкелон (15–16 км на північ від Сектора Гази). В Армії оборони Ізраїлю закликали людей залишатися в укриттях.

За даними Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю, щонайменше 200 людей загинули, майже тисяча поранені. Водночас бойовики захопили 35 військових і поселенців у Сдероті. Ватажки ХАМАС уже назвали їх військовополоненими.

Фото: EPA/UPG

Дії терористів

Зараз Армія оборони Ізраїлю воює з ХАМАС на півдні країни – безпосередньо біля кордону із Сектором Гази. Протягом дня перестрілки відбувалися в містах Кфар-Аза, Сдерот, Суфа, Нахаль-Оз, Маген, Беєрі та на військовій базі Реїм. Служба швидкої допомоги закликала ізраїльтян здавати кров у Тель-Авіві, Єрусалимі та Хайфі. Заклади освіти в неділю не працюватимуть. Місцеві оглядачі вже назвали ці події ізраїльським 9/11.

Терористи захопили контрольно-пропускний пункт «Ерез», після чого проникли до прикордонного Сдерота. Як повідомляє ізраїльська поліція, нині бойовики діють у 21 населеному пункті. Тим часом тривають перемовини з бойовиками, які тримають заручників у місті Офакім.

Відповідь Ізраїлю

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що його країна перебуває у стані війни з ХАМАС. У державі оголошено надзвичайний стан. ЦАХАЛ у бойовій готовності, розпочався призов резервістів.

«ХАМАС здійснив криваву раптову атаку на Ізраїль і його громадян. Насамперед я наказав очистити від терористів населені пункти, в які вони проникли, і це вже робиться. Я дозволив широкий призов резервістів для участі у війні. Ми перебуваємо у стані війни, і ми вийдемо з неї переможцями».

Сили оборони Ізраїлю розпочали операцію «Залізні мечі». Сили ЦАХАЛу завдали удару по 17 військових об'єктах і чотирьох командних центрах ХАМАС. ВПС Ізраїлю атакували терористичні цілі в Секторі Гази, зокрема осередок бойовиків на КПП «Ерец». ЦАХАЛ уже вдарив по Палестинській вежі — це висотка, де розташовані офіси, пов'язані з ХАМАС.

Фото: EPA/UPG

Зараз на кордон перекидають військовослужбовців: за інформацією LB.ua, Ізраїль збирає чотири дивізії, щоб розпочати сухопутний штурм Сектора Гази. Там уже 31 батальйон регулярних сил.

Міжнародна підтримка

Увесь цивілізований світ виступив на боці Ізраїлю. Президент Сполучених Штатів Джо Байден пообіцяв Нетаньягу, що надасть усі необхідні засоби для довготривалого захисту.

Британія, Франція, Чехія засудили дії терористів. Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель висловив солідарність з народом Ізраїлю. Бразилія, яка головує в Раді Безпеки ООН, скликатиме екстрене засідання.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що право Ізраїлю на захист від терористів не підлягає сумніву. «Ніде у світі не можна давати жодного шансу терору, бо терор завжди є злочином не просто проти однієї країни чи його конкретних жертв, а проти людяності як такої та всього нашого світу. Хоч би хто використовував терор – це злочин проти світу. Хоч би хто спонсорував терор – це злочин проти світу. Світ має бути обʼєднаний і солідарний, щоб терор ніколи й ніде не намагався підкорити чи зламати життя. Право Ізраїлю на захист не підлягає сумніву».

За інформацією LB.ua, зовнішньополітичне керівництво Ізраїлю позитивно сприйняло слова підтримки глави Української держави. Водночас озвучену російськими високопосадовцями, зокрема Дмитром Медвєдєвим, позицію в Єрусалимі вважають неприйнятною. Нагадаю, в Москві не захотіли звинувачувати ХАМАС у нападі на Ізраїль і вчергове заявили, що в усьому винен Захід.

Фото: EPA/UPG

Деякі арабські держави – як-от Саудівська Аравія та Єгипет – висловили стурбованість і зазначили, що на винних чекають серйозні наслідки.

А ось представники терористичних організацій, зокрема ліванської «Хезболли», підтримали ХАМАС. А головному спонсору тероризму, Ірану, атака бойовиків на Ізраїль сподобалася.

Україні час визнати іранський Корпус вартових терористичною організацією

«Іран висловлює підтримку палестинському руху ХАМАС у зв'язку з його нападом на Ізраїль. Ми підтримуємо операцію і впевнені, що Фронт опору теж її підтримує. Ми разом з палестинськими моджахедами аж до звільнення Палестини та Єрусалима», – заявив радник аятоли Алі Хаменеї генерал-майор Рахім Сафаві.

Політичне врегулювання

Напад ХАМАС повністю змінив політичну ситуацію всередині Ізраїлю. Глава опозиції Яїр Лапід уже зустрівся з Нетаньягу, запропонував об’єднатися і створити уряд національного єднання на час кризи.

Бойові пілоти-резервісти, які раніше відмовилися брати участь у тренуваннях через судову реформу Нетаньягу, заявили, що повертаються на службу.

Фото: EPA/UPG

Політична криза, яка тривала в Ізраїлі місяцями, вірогідно, завершилася. Десятки тисяч людей, які майже щоденно виходили на демонстрації проти уряду, та їхні супротивники з правого табору вирішили об’єднатися.

***

Тим часом Іран, головний супротивник Ізраїлю в регіоні, так чи інакше отримає певний виграш від ситуації. Тепер ізраїльські сили зосередяться на внутрішніх загрозах, породжених Сектором Гази. Тим часом Іран робитиме все, аби скупчити свої проксі біля ізраїльського кордону – в Лівані та Сирії.

Пам'ятаймо, Ізраїлю нині важливо повернути полонених – військових і цивільних, яких викрав ХАМАС. Єрусалим зробить усе можливе і неможливе, щоби з Гази ці люди вийшли неушкодженими. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram