ГоловнаСвіт

ХАМАС розпочав війну проти Ізраїлю – і Газа заплатить ціну за свою зухвалість

7 жовтня 2023 року стане ганебним днем у літописі Ізраїлю – на світанку суботи, що припала на Сімхат Тора, коли євреї святкують завершення тижневого читання Біблії і починають його заново, ХАМАС зробив те, чого ніхто не міг уявити: розпочав широкомасштабне вторгнення в населені пункти поблизу Гази, зруйнувавши частину прикордонного захисного муру і випустивши при цьому тисячі ракет по Ізраїлю.

Фото: nbcnews.com

Ізраїль відзначав п’ятдесяту річницю війни Судного дня, коли атака з боку Гази роз'ятрила старі рани. Відсутність попередження, жалюгідний провал, здавалося б, непроникної оборонної лінії і велика кількість жертв і заручників нагадують обставини єгипетсько-сирійської атаки. Дехто навіть вбачає спільні риси між нинішнім урядом Ізраїлю і жорстким керівництвом в жовтні 1973 року. 

До полудня ХАМАС контролював кілька прикордонних населених пунктів, як-от Беері (де, за повідомленнями, полонено десятки місцевих жителів), нападники також діяли в містах Сдерот, Нетівот і Офакім (там також узято бранців) і селах Нетів-Хасара, Нір-Оз, Нір-Ам, Суфа, Маген, Кфар-Аза, Холіт. Але до вечора з більшості їх відкинули. ХАМАС не прагнув утримувати жодну територію, а лише вбити і викрасти якомога більше ізраїльтян. І спромігся зробити це зненацька.

Фото: Nigel Chiwaya / NBC News

Вторгнення ХАМАС було жорстоким і стрімким: усього за 24 години загинули понад 250 осіб (що значно перевищує сукупне число жертв за останні 10 років), десятки викрадені, тисячі поранені, в основному цивільні особи. Тіла розкидані на вулицях. Літніх жінок розстріляли на автовокзалі. Бойовики зняли на відео, як знущаються з пенсіонерки, фотографують її на пам'ять. Декотрі кадри нагадали російський напад на Бучу.

Офіційно ХАМАС заявив, що розпочав операцію у відповідь на політику Ізраїлю на Західному березі річки Йордан, зокрема, на нібито осквернення мечеті Аль-Акса, коли ізраїльським євреям дозволили пройти на Храмову гору під час свята Суккот.

Убиті палестинськими бойовиками жителі, Сдерот, Ізраїль, 7 жовтня 2023 р.
Фото: abcnews.go.com
Убиті палестинськими бойовиками жителі, Сдерот, Ізраїль, 7 жовтня 2023 р.

Достеменно невідомо, що змусило ХАМАС атакувати саме в цей момент. Ізраїль був готовий надати додаткову допомогу Газі, дозволив тисячам її жителів працювати в країні, навіть йшлося про дозвіл палестинцям розробляти газове родовище у водах поблизу Гази. 

Підказку можна знайти в зустрічі на початку вересня можновладців Ірану, ліванської "Хезболли" і ХАМАС, а також у прагненні Тегерана саботувати потенційний пакт між трьома його заклятими ворогами – США, Ізраїлем і Саудівською Аравією. Пожежа в Газі може виявитися ефективним способом зірвати угоду і створити напруженість між Єрусалимом, Ер-Ріядом і Вашингтоном.

ХАМАС вбачає успіх вторгнення у внутрішній суперечці з Палестинською адміністрацією під керівництвом ФАТХ. Уже давно він намагається спонукати палестинців Західного берегу річки Йордан до активних нападів на ізраїльтян, навіть намагається взяти під крило місцеві угруповання, такі як “Лігво лева” (Наблус), або різні утворення в Дженіні. Але не мав успіхів, оскільки Палестинська адміністрація й ізраїльські сили безпеки працювали над тим, щоб позбавити його будь-яких здобутків. Однак безпрецедентний успіх операції 7 жовтня може надихнути більше палестинської молоді підтримати ХАМАС і приєднатися до його терористичних планів.

Ізраїльські солдати патрулюють місто Сдерот, 7 жовтня 2023 р.
Фото: EPA/UPG
Ізраїльські солдати патрулюють місто Сдерот, 7 жовтня 2023 р.

На думку Ізраїлю, ХАМАС завдав йому приголомшливого удару – нездатність захистити прикордонні громади і подолання оборони є важким ударом по національному духу і престижу ЦАХАЛу. Захоплені солдати і цивільні – стратегічний актив терористичного угрупування, який воно зазвичай використовує, щоб змусити Ізраїль звільнити ув'язнених соратників і домогтися інших поступок. Це величезне досягнення ХАМАС у бойових діях, що спонукає Ізраїль до жорстких заходів у відповідь, інакше він ризикує ще дужче послабити потенціал стримування і втратити регіональний авторитет. Схоже, ХАМАС змусив Ізраїль до спустошливої війни в Газі, яка може також перерости у збройні дії з Ліваном, якщо в них буде втягнута ліванська "Хезболла".

Ізраїль, природно, намагатиметься насамперед убезпечити свою територію і витіснити з неї будь-які формування ХАМАС, одночасно накопичуючи війська для масштабної наземної операції. Застосує військово-повітряні сили, а потім здійснить наземний маневр у Газі, щоб завдати вирішального удару по військовій інфраструктурі, логістиці та особовому складу ХАМАС, а також знищити якомога більше його лідерів. Ці плани можуть змінитися, якщо активізується ліванський фронт, оскільки Ізраїль може вирішити зосередитися на більшій загрозі, яку становить "Хезболла".

Дим після обстрілу Палестинської вежі в Газі, 7 жовтня 2023 р.
Фото: EPA/UPG
Дим після обстрілу Палестинської вежі в Газі, 7 жовтня 2023 р.

Ізраїль був відкритий до багатьох гуманітарних зусиль під час різних операцій у Газі за останні півтора десятиліття, але величезна кількість загиблих і поранених цивільних може змінити його поведінку – і він заблокує допомогу чи постачання електроенергії в Газу, доки ізраїльтяни перебувають у заручниках ХАМАС.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

​Йохай Гуйскі​Йохай Гуйскі, ізраїльський експерт з національної безпеки
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram