ГоловнаСвіт

Радбез ООН зібрався через удар російських окупантів по селу Гроза

Росіянин назвав кафе "законною ціллю" для удару. 

Радбез ООН зібрався через удар російських окупантів по селу Гроза
Фото: скріншот відео Суспільне

Рада безпеки ООН 9 жовтня зібралась через удар російських окупантів по селу Гроза Харківської області, внаслідок якого загинули понад 50 людей. Засідання скликала українська делегація. 

Під час засідання постійний представник Росії при ООН Василій Небензя назвав "законною ціллю" теракт з 52-ми загиблими у селі Гроза. 

Канадська правозахисниця Даніель Белль, яка з початку серпня цього року очолила моніторингову місію ООН з прав людини в Україні зазначила, що "те, що тут сталося – найсмертоносніша атака цього року".

"Зарано робити офіційні висновки, але як людина можу сказати, що я плакала. Це жахливо. Це – найгірше, що я бачила за той час, що знаходжусь в Україні. 52 життя загублено за одну секунду",– зазначила Белль.

Раніше представники Місії ООН назвали ракетний удар по Грозі одним із найстрашніших злочинів Росії в Україні.

Заступниця генерального секретаря ООН із політичних питань і питань розбудови миру Розмарі Ді Карло наголошує, що кількість жертв через російську війну може збільшитися, якщо ситуація не зміниться.

"Принаймні 52 людей загинули, згідно з повідомленнями, коли ракетою влучили у магазин і кафе, інші поранені. Одна шоста населення Грози знищена, усі родини зазнали втрат. Усі, хто загинули, зібралися там на поминки через похорон місцевого мешканця, який теж загинув у цій війні. І спеціалісти ООН на місцях зібрали імена 19 жінок, 15 чоловік і одного хлопчика. Це все цивільні особи. Я повторюю слова генерального секретаря, який засудив цей жахливий напад. І менше, ніж через за добу після цього, був знову напад на цивільних осіб. Це було у центрі Харкова. У другому за розміром місці в Україні. І там було вбито 10-річного хлопчика і 67-річну бабусю, десятки людей були поранені, у тому числі 11-місячне немовля", продовжила заступниця Генсека ООН . 

Офіс верховного комісаріату з прав ООН перевірив, що 8900 цивільних людей загинули вже у результаті війни. Кількість цивільних осіб, які верифіковані, як поранені, це більше 17 000, із них 1800 — це діти, але це тільки верифіковані цифри.

"Скоріше за все реальні цифри значно вищі, і їх буде ще більше, якщо поточна ситуація триватиме", — сказала Розмарі Ді Карло.

Нагадаємо, 5 жовтня близько 13:15 окупанти вдарили ракетами "Іскандер" по кафе та магазину в селі Гроза Куп'янського району. Під час обстрілу у приміщеннях перебували люди. В кафе проходили поминки за односельцем. Відомо про 52 загиблих. Ідентифіковано 48 загиблих унаслідок ракетного удару Росії по селу Гроза.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram