ГоловнаСвіт

Франція у вогні: протести після вбивства підлітка поліцейським

Третю ніч поспіль по всій території Франції відбуваються жорсткі сутички молоді передмість з поліцією. Підпалені автобуси і автівки, розграбовані крамниці і розбиті вітрини: хвиля народного обурення спричинена вбивством 17-річного хлопця поліцейським під час дорожнього контролю. Через заворушення у Франції скасували низку масових заходів, кілька міст запровадили комендантську годину, а автобуси та трамваї заганяють у депо о 21 годині. Понад 900 порушників громадського порядку взяли під варту.

Фото: EPA/UPG

Небачена з 2005 року хвиля протестів у паризьких передмістях почалася з аматорського відео, знятого на мобільний телефон у вівторок. На ньому зафіксовано гостру суперечку двох поліцейських з водієм жовтої автівки в передмісті Парижа, в Нантері. Один полісмен направляє дуло пістолета на водія. Водій газує, а поліцейський стріляє йому у груди. Це момент смерті 17-річного Наеля, якого зупинили правоохоронці, бо він порушив низку правил дорожнього руху і не мав водійського посвідчення. Від поранення хлопець помер.

Непропорційні ситуації дії поліцейського і юний вік жертви спровокували хвилю обурення у Франції. Мати Наеля закликала жителів Нантера зібратися на білу ходу, щоб ушанувати пам’ять хлопця, якого знали і любили у кварталі, де він працював у службі доставки піци та грав у регбістському клубі. Шість тисяч людей зібралися провести хлопця в останню путь. У натовпі майоріли гасла «Поліція нас убиває» і «Справедливість за Наеля». Тим часом поліцейський, який застрелив хлопця, перебуває під арештом, проти нього порушено справу.

Хода пам’яті Наеля відбулася мирно і без заворушень. Тоді як уже третю ніч у паризькому передмісті та низці інших французьких міст відбуваються масштабні сутички молоді з поліцією. У балаклавах, озброєні битками та саморобними вибухівками юнаки атакують поліцейські відділки, трощать вітрини, розграбовують крамниці і підпалюють автобуси й автівки. 250 поліцейських отримали поранення. Близько 900 порушників порядку доправили у відділки – це рекордна цифра для таких протестів.

Фото: EPA/UPG

Якщо в першу ніч після новини про смерть Наеля протести зосередилися здебільшого в передмісті Парижа, то вже за добу палала майже вся країна — від Страсбурга до Ліона та Марселя. Префектура оголосила про завершення автобусного і трамвайного сервісу о 21 годині по всій країні, аби уникнути інцидентів у транспорті. У Парижі скасовано основні масові заходи, заплановані на вихідні.

Чому юнаки з передмість трощать Францію?

Франція пережила подібні масові заворушення в передмістях 2005 року. Тоді вони були викликані смертю двох підлітків, 15 і 17 років, які тікали від поліції та померли від ураження електричним струмом у трансформаторній підстанції, де спробували сховатись. Після цієї драми сутички молоді з поліцією тривали понад два тижні.

Як у 2005 році, так і нині події відбулися в незаможному передмісті, які у Франції називають «вразливими міськими зонами». Особливість цих кварталів у великій кількості соціального житла, високому рівні безробіття та низьких доходах населення. Кожен третій мешканець «вразливих передмість» живе за межею бідності, при цьому 30% населення — люди віком до 20 років. Кожен другий житель цих кварталів походить з родини мігрантів, зокрема з країн Магрибу. У випадку молоді йдеться про тих, хто народився у Франції від батьків-іноземців.

На відміну від протестів 2005 року, нинішні порушники громадського порядку дуже юні – від 13 до 18 років. Вони пересуваються групами по 20–30 людей і комунікують завдяки криптованим чатам, що ускладнює роботу поліції. Французький уряд закликав соціальні мережі долучитися до відновлення порядку у країні та видалити із сайтів найрадикальніший контент, такий як заклики атакувати поліцейських або підпалювати автівки, які поширюють, зокрема, у тіктоку та снапчаті. Серед місць, які грабує молодь, є чимало супермаркетів. Звідти вони виносять напої та продукти харчування.

Фото: EPA/UPG

У протестувальників немає організованої структури або чіткого лідерства. На відміну від виступів жовтих жилетів та активістів проти пенсійної реформи, вони не мають сформованого списку вимог до влади. Французькі соціологи та спеціалісти протестних рухів, аналізуючи нинішні події, вважають, що йдеться про агресію, спрямовану на державу, в якій ця молодь не знаходить свого місця та не бачить перспектив. Поліція у цьому випадку стає уособленням влади, відносини якої з «вразливими зонами» зводяться до контролю та покарання.

Перервавши свою участь у європейському саміті у Брюсселі, Емманюель Макрон у Парижі очолив засідання кризового центру. Французький президент закликав до «відповідальності» родини молодиків, які чинять безлад, наполягаючи на необхідності «заспокоїти молодь». Міністр юстиції Франції пішов далі – закликав притягнути до відповідальності батьків, якщо ті відпускатимуть своїх дітей вночі на вулицю. У чотирьох містах діє комендантська година. Праві «Республіканці» та крайньоправе «Національне зібрання» тиснуть на Макрона, аби той запровадив у країні надзвичайний стан, однак президент відмовився від цього кроку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram