ГоловнаСвіт

Зеленський і Сі Цзіньпін провели першу за час війни телефонну розмову

Президент сподівається, що бесіда та призначення посла України дадуть поштовх розвитку відносин. 

Зеленський і Сі Цзіньпін провели першу за час війни телефонну розмову
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський провів першу за час повномасштабної війни телефонну розмову з лідером КНР Сі Цзіньпіном.

"Провів тривалу змістовну розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном. Вірю, що вона, а також призначення Посла України в Китаї дасть потужний поштовх розвитку наших двосторонніх відносин", – повідомив Зеленський у Twitter.

Глави держав обговорили весь комплекс актуальних питань двосторонніх відносин. Окрему увагу було приділено шляхам можливої взаємодії "з метою встановлення справедливого і сталого миру для України", повідомляє пресслужба президента.

Зеленський підтвердив незмінність позиції України щодо дотримання політики "одного Китаю". Сторони обговорили шляхи зміцнення українсько-китайського партнерства.

"До повномасштабного російського вторгнення Китай був торговельним партнером України номер один. Вірю, що наша сьогоднішня розмова дасть потужний імпульс для повернення, збереження та розвитку цієї динаміки на всіх рівнях", – акцентував Президент України.  

Зеленський поінформував китайського очільника про ситуацію на фронті: "Ситуація на фронті складна, проте ми стоїмо. І будемо й надалі звільняти нашу землю. Ми не починали цієї війни, але маємо відновити суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. У межах міжнародно визнаних кордонів 1991 року. Включаючи Крим. Це цілком відповідає цілям і принципам Статуту ООН".

Зеленський висловив сподівання на активну участь Китаю у зусиллях щодо відновлення миру.

Глава Української держави окремо наголосив на важливості того, щоб усі держави утримувалися від підтримки Росії у війні. Це має стосуватися військово-технічного співробітництва. У тому числі – постачання зброї.

Сторони висловили спільну підтримку необхідності продовження дії Чорноморської зернової ініціативи. 

У свою чергу речниця МЗС Китаю повідомила, що розмова відбулася за ініціативи української сторони. Вона додала, що Китай відправить в Україну спецпредставника для "поглибленого діалогу" і "врегулювання кризи". Термін "війна" у її заявах не прозвучав.

Речниця додала, що Китай надавав і надаватиме Україні гуманітарну допомогу, і що він виступає за політичне врегулювання "кризи". 

Нагадаємо, Сі Цзіньпін зустрічався із президентом РФ і напередодні, і під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а з українським президентом не говорив. У березні, перед візитом Сі до Москви, ЗМІ повідомляли про можливу підготовку телефонної розмови між китайським лідером та українським президентом. Втім станом на 21 березня Зеленський говорив, що конкретики стосовно розмови немає: "якісь сигнали ми отримували, але ніякого підтвердження не було". 

У Китаї говорили, що їхній лідер готовий поговорити із Зеленським, коли "будуть відповідні умови". 

Китай хоч і висловлював підтримку припнення війни, але прямо не засуджував росіян за вторгнення. На річницю повномасштабної війни Пекін презентував своє бачення миру, де, серед іншого, було скасування "односторонніх санкцій", тобто санкцій проти Росії. Україна цей "мирний план" коментувала обережно: висловлювала вдячність Китаю за ініціативу, але зазначала, що не з усіма пропозиціями може погодитись. 

Окремою гострою темою у питанні відносин між Києвом і Пекіном була загроза поставок росіянам китайської зброї. 

Нагадаємо, минулого тижня посол Китаю у Франції Лу Шайе заявив у інтерв’ю, що колишні радянські країни "не мають ефективного статусу в міжнародному праві", оскільки немає міжнародної угоди, яка б матеріалізувала їхній статус суверенної країни. Також на запитання, чи вважає він Крим приналежним Україні, посол сказав, що "це залежить від того, як ви сприймаєте проблему", додавши, що "це не так просто". Його слова спричинили гостру реакцію в Україні та ЄС, згодом посольство Китаю видалило стенограму скандального інтерв’ю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram