ГоловнаСвіт

У Польщі виявили залишки "військового обʼєкта" з написом російською мовою. Це може бути ракетою

Невідомо, коли точно вона впала, але залишки знайшли позавчора. 

У Польщі виявили залишки "військового обʼєкта" з написом російською мовою. Це може бути ракетою
Ілюстративне фото
Фото: Wikipedia

У Польщі в околицях міста Замостя, що приблизно в 15 км від Бигдоща, виявили уламки "військового обʼєкту", що може бути ракетою "повітря-поверхня". Виявлення залишків підтвердили у Twitter Міністерства оборони Польщі.

За даними RMF FM, це може бути залишками ракети. На уламках є написи російською мовою. Журналісти стверджують, що в ракети немає боєголовки. Фахівці шукають її, оскільки боєголовка могла відірватися.

"Місце знахідки обстежують співробітники поліції, військкомату та сапери", – повідомили в Міноборони, зазначивши, що для місцевих загрози нема. 

Міністр юстиції Збігнєв Зіобро повідомив у Twitter про розслідування "залишків повітряного військового об’єкта, знайденого в лісі за кілька кілометрів від Бидгоща". 

Журналісти з посиланням на джерела пишуть, що залишки знайшли позавчора, але важко сказати, коли саме ракета там впала. Спочатку вважалося, що це дрон. На місці падіння утворилась воронка. Чи вибухнув снаряд – невідомо, місце оточили правоохоронці та військові. 

Згодом журналісти зʼясували, що ракета може належати армії Польщі. Неподалік із місцям падіння розташовано військовий аеропорт та місце ремонту авіації. Журналіст радіо Кшиштоф Засада неофіційно з'ясував, що, ймовірно, це був не обстріл з-за кордону, а уламки військової техніки польської армії.

Фото: Beniamin Piłat /RMF FM

Фото: Beniamin Piłat /RMF FM

Генерал Роман Полко, екскомандир військової частини ГРОМ, у коментарі журналістам сказав, що ракета "необовʼязкоово прилетіла з боку Росії чи лінії бойових дій". Польща і сама має МіГ-29, оснащені ракетами. 

"Можливо, були якісь тренування, можливо, українських, можливо, польських льотчиків", – додав він, припустивши, що пілот міг не влучити в обʼєкт на полігоні. 

За оновленою інформацією радіо, уламки належать системі протиповітряної оборони і, швидше за все, опинились там під час навчань. Поки неясно, чи це уламки протиракетного снаряду, чи тренувального обʼєкту-ракети, яким мали тестувати ППО. 

Нагадаємо, що в листопаді на територію Польщі під час масованої російської атаки на Україну впала ракета. За попередніми даними розслідування, ракета була випущена українською ППО С300. Президент Володимир Зеленський висловив переконання, що ракета – не українська. Секретар РНБО Олексій Данілов говорив про російський слід у цьому інциденті.

США дотримуються точки зору польського попереднього аналізу стосовно того, що ракета була випущена ППО і не є умисним обстрілом території Польщі. Ні Варшава, ні Вашингтон не звинувачують Україну і наголошують, що відповідальність за трагедію несе Росія, яка спричинила ракетний терор, від якого українці повинні захищатися. 

Досі про офіціні результати розслідування не повідомляли. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram