ГоловнаСуспільствоВійна

Посольство Китаю у Франції видалило стенограму скандального інтерв’ю свого посла

Інтерв'ю зникло з офіційного облікового запису WeChat.

Посольство Китаю у Франції видалило стенограму скандального інтерв’ю свого посла
Посол Китаю у Франції Лу Шайе
Фото: EPA/UPG

Посольство Китаю у Франції видалило стенограму інтерв’ю посла Лу Шає, в якому він поставив під сумнів незалежність держав колишнього Радянського Союзу і яке викликало шквал критики у Європі.

Про це пише Bloomberg.

Посольство спочатку опублікувало повну стенограму заяв Лу китайською та французькою мовами у своєму офіційному обліковому записі WeChat, яка потім зникла. Інтерв'ю також не опубліковано на офіційному сайті посольства. Водночас скріншоти уривків все ще були доступні на китайській платформі мікроблогів Weibo.

В інтерв’ю французькій телекомпанії LCI, яке вийшло в ефір у п’ятницю, Лу сказав, що деякі “країни колишнього Радянського Союзу” не мають статусу згідно з міжнародним правом.

На інтерв'ю відреагував посол України у Франції Вадим Омельченко, щоявивши, що у китайського дипломата "або є очевидні проблеми з географією, або такі заяви йдуть врозріз з позицією китайської столиці "щодо зусиль з відновлення миру в Україні на основі міжнародного права та цілей і принципів Статуту ООН".

"Тестове питання "Кому належить Крим?", як завжди, є показовим. Наступного разу добре було б розширити його питанням "Кому належить Владивосток?". Тут немає місця двозначності. Крим – це Україна", – зазначив український дипломат. 

Ці коментарі розлютили країни Балтії Естонію, Латвію та Литву, які заявили, що викличуть китайських дипломатів у свої столиці, щоб пояснити зауваження Лу. Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель назвав цю заяву “неприйнятною”.

Слова Лу також суперечать офіційній позиції Китаю, який визнав нові незалежні країни незабаром після розпаду Радянського Союзу в 1991 році. 

Нагадаємо, речниця МЗС Китаю Мао Нін Китай заявила, що КНР поважає статус колишніх радянських республік як суверенних країн після розпаду Радянського Союзу.

Посол КНР в Євросоюзі Фу Цун підкреслив, що співпраця Китаю з Європою та іншими країнами немає обмежень, так само як і його зв'язки з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram