ГоловнаСвіт

ЄС затвердив санкції за порушення прав людини в світі (оновлено)

Європейський "акт Магнітського" набуде чинності 10 грудня.

ЄС затвердив санкції за порушення прав людини в світі (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Рада Європейського Союзу із закордонних справ без обговорення затвердила постанову і регламент щодо глобальних обмежувальних заходів за серйозні порушення і зловживання у сфері прав людини на зразок "Акта Магнітського" у США.

Про це повідомив журналіст радіо "Вільна Європа" Рікард Йозвяк, передає Інтерфакс-Україна.

"Міністри закордонних справ ЄС схвалили режим санкцій ЄС у сфері прав людини. Він набуде чинності 10 грудня", - написав Йозвяк в Твіттері.

Це законодавство готувалося давно і в багатьох ЗМІ отримало умовну назву "європейського акту Магнітського" за аналогією із законом США. В ЄС відзначають, що практика законотворчості Євросоюзу не передбачає присвоєння законодавчим актам конкретних імен.

Новий рамковий документ про санкції за грубі порушення прав людини націлений на фізичних осіб і організації - як державні, так і недержавні. На відміну від уже чинних санкційних режимів ЄС щодо конкретних країн, він буде "тематичним", а не "географічним". Тобто забезпечить Євросоюзу гнучкість для впливу на встановлених ним порушників прав людини в усьому світі, незалежно від громадянства і місцезнаходження.

Пропозиції про внесення в санкційні списки зі своїми обґрунтуваннями будуть виходити від держав-членів ЄС. Затверджуватися вони будуть одноголосним рішенням Ради ЄС.

"Акт Магнітського" - ухвалений США та кількома країнами Євросоюзу закон, що містить перелік російських чиновників, причетних до шахрайства, переслідувань і порушення прав людей. Названий так на честь російського адвоката Сергія Магнітського, який помер у московському СІЗО. Вважається, що кримінальну справу щодо нього було порушено на знак помсти за розкриття корупційної схеми.

Люди зі списку "Акта Магнітського" не можуть в'їжджати в США, їхнє майно було заарештовано, а корупційні рахунки закриті.

Оновлено. На засіданні Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС депутат Європарламенту Пятрас Ауштрявічюс підтвердив, що, Рада міністрів ЄС із закордонних справ у режимі телеконференції  затвердила Глобальний режим санкцій з а порушення прав людини, передає "Укрінформ". За його словами, це було одним із ключових питань, які були винесені сьогодні на обговорення.

"Під час ранкової сесії міністри закордонних справ ЄС ухвалили законодавство стосовного обмежувальних заходів за серйозні порушення прав людини, (подібний) до так званого «акту Магнітського», яке, сподіваюся, буде повною мірою виконуватися" - повідомив європейський політик.

За його словами, цей режим не матиме географічних обмежень та стосуватиметься будь-яких персон чи установ по всьому світу, якщо вони причетні до серйозних порушень прав людини. Санкції застосовуватимуться за системні злочини, такі як геноцид, тортури, вбивства та зникнення людей, насильство, системні порушення прав людини на зібрання та асоціації. Перелік таких осіб та установ, що причетні до таких дій, формуватиметься за ініціативою країн-членів ЄС, які представлятимуть обґрунтовані пропозиції на розгляд Ради ЄС.

Особи та установи, які потраплять до такого списку, зазнають заморожування активів на території ЄС, фізичним особам буде заборонено подорожі до європейських країн, будь-яким громадянам ЄС та європейським фінансовим установам буде заборонено надавати таким особам і установам будь-які фінансові ресурси.

Нагадаємо, у вересні в МЗС України заявили, що влада планує "Акт Сенцова" за прикладом "Акта Магнітського" з метою застосування санкцій проти осіб, винних у порушенні прав людини. Також у МЗС анонсували створення системи моніторингу ефективності санкцій. Очікується, що вона додасть аналітичну складову у процес прийняття рішень і дозволить оперативно вдосконалювати санкційні обмеження.

У квітні 2014 Європарламент затвердив список осіб з 32 громадян Росії, проти яких можуть бути введені санкції у зв'язку зі "справою Магнітського". Санкції передбачають заборону в'їзду до Євросоюзу та заморожування рахунків. При цьому рішення про введення санкцій поки що рекомендаційне. За законами ЄС, будь-які обмежувальні заходи має право приймати лише Рада ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram