ГоловнаСвіт

Генсек НАТО підкреслив важливу роль ядерної зброї для Альянсу

Єнс Столтенберг схвалює закупівлю Німеччиною нових американських бойових літаків.

Генсек НАТО підкреслив важливу роль ядерної зброї для Альянсу
Фото: EPA/UPG

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг підкреслив важливість стратегії спільного використання ядерної зброї під час обговорення закупівель Німеччиною нових американських бойових літаків.

Про це він розповів агентству dpa, передає Deutsche Welle.

"Ця стратегія – найкраща гарантія безпеки, це – натовське ядерне стримування", – сказав Столтенберг.

Водночас він зазначив, що метою НАТО є світ без ядерної зброї. Проте, за його словами, світ не стане безпечнішим, якщо Альянс позбудеться свого ядерного арсеналу, а такі країни, як Китай, Росія та Північна Корея – ні.

"Ми за збалансоване, а не одностороннє ядерне роззброєння. Поки є ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом", – підкреслив Столтенберг.

Він розповів, що стратегія спільного використання ядерної зброї об'єднує низку партнерів.

"Мова йде про дії в ядерній сфері, у рамках яких одні партнери забезпечують літаки, логістику та підтримку, а інші – системи озброєнь. Усе це разом забезпечує НАТО ядерне стримування", – пояснив генсек, привітавши намір Німеччини закупити в США нові винищувачі.

Раніше повідомлялося, що міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер планує закупити на заміну застаріваючому флоту багатоцільових літаків Tornado 93 винищувачів Eurofighter і 45 винищувачів-бомбардувальників F-18, що виробляються американським концерном Boeing. Літаки F-18 будуть задіяні в стратегії спільного використання ядерної зброї США.

Нагадаємо, раніше президент Франції Емманюель Макрон закликав країни Європи "не бути глядачами" й наполягати на міжнародній програмі контролю за озброєннями. Він повідомив, що має намір запропонувати європейським партнерам участь у військових навчаннях французьких збройних сил, пов'язаних із відображенням ядерної загрози. Водночас, за його словами, Париж не має наміру ділити з іншими країнами свій ядерний арсенал.

Раніше президент США Дональд Трамп заявив, що Росія хоче укласти договір про контроль над озброєнням і ядерною зброєю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram