ГоловнаСвіт

Українські постачання нафти з Лівії повинні бути в безпеці, - посол Туреччини Гюльдере

Дипломат вважає, що і Туреччині, і Україні потрібна стабільна Лівія.

Українські постачання нафти з Лівії повинні бути в безпеці, - посол Туреччини Гюльдере
Посол турции в Украине Ягмур Ахмет Гюльдере
Фото: Youtube

Туреччина згодна з тим, що необхідно забезпечити безпечне проходження українських поставок нафти з Лівії. Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua заявив посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере.

"Ми хочемо, щоб і українські постачання енергоносіїв були в безпеці, а також життя і здоров'я громадян Лівії", - сказав дипломат.

Водночас він зазначив, що Туреччина, як і Україна, зацікавлена в стабільній і мирній ситуації в африканській країні.

"Мета Туреччини, України, лівійців - це стабільна, безпечна, спокійна Лівія. Туреччина знаходиться саме в цьому дискурсі: ми намагаємося допомогти забезпечити стабільність того уряду, який ООН вважає законним. Деякі країни мають протилежну точку зору, вони підтримують інші сили, чию законність не визнає ООН. Ми сподіваємося на те, що берлінський процес принесе нарешті мир у Лівію", - зазначає посол.

Нагадаємо, з листопада 2019 року АТ "Укртранснафта" розпочала приймати лівійську нафту сорту El Sharara в нетранспортну систему країни для її подальшого транспортування на Кременчуцький НПЗ ("Укртатнафта").

Раніше парламент Туреччини проголосував за відправлення військ у Лівію для підтримки Уряду національної згоди під керівництвом Фаїза Сараджа.

Після повалення Каддафі в Лівії почалася боротьба за владу між різними угрупованнями та фракціями. Цей конфлікт призвів до громадянської війни, яка триває досі, і фактичного двовладдя в країні. Щоб припинити кровопролиття в Лівії, за підтримки ООН було створено Уряд національної згоди під керівництвом Фаїза Сараджа, який розміщений у Триполі.

Водночас на сході країни, в Тобруку, засідає національний парламент - Палата представників, який вважає себе справжньою владою і не згоден з політикою Сараджа.

Парламент у Тобруку призначив генерала Хафтара командувачем Лівійської національної армії. Очолюючи повстанську армію, Хафтар узяв під свій контроль значну частину території країни, в тому числі декілька великих нафтових родовищ, а з квітня 2019 року веде наступ на Триполі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram