ГоловнаСвіт

Ватажка української мафії у США засудили до 16,5 років в'язниці

Олексій Цвєтков на кличку Пельмень - один з трьох ватажків бруклінської бригади.

Бруклінський федеральний суддя Брайан Коган, в минулому році засудив наркобарона Ель Чапо до довічного терміну плюс 30 років, виніс вирок українцю Олексію Цвєткову на прізвисько Пельмень.

Цвєткова (в білому) 15 років тому мало не депортували в Україну
Фото: US attorney' office
Цвєткова (в білому) 15 років тому мало не депортували в Україну

Коган засудив 40-річного Цвєткова до 198 місяців ув'язнення (16,5 років). З них, за викладенням прокурора, він відсидить 12,5 років, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Повідомляється, що Цвєтков був одним з трьох ватажків бруклінської бригади, що не отримала самоназви і іменується в судових документах "синдикатом".

"Іншими членами цього тріумвірату прокурори називають колишнього одесита Леоніда Гершмана, якого Коган раніше засудив до 16,5 років, і Віктора Зелігмана, якого федеральне управління боротьби з наркотиками DEA характеризує в закритих документах як другу людину в українській мафії в США", - йдеться в повідомленні.

У серпні 2016 року Зелігман вилетів з нью-йоркського аеропорту ім. Кеннеді в Туреччину і з того часу перебуває в розшуку.

9 інших членів бригади визнали себе винними, але Цвєтков та Гершман вважали за краще віддати себе на милість присяжних. Їх тритижневий судовий процес закінчився в серпні 2018 року обвинувальним вердиктом.

Фото: US attorney' office

У 2005 році Цвєтков отримав 78 місяців в'язниці у справі так званої "Бригади з Брайтон-Біч", або "Бригади Барі". Не маючи американського громадянства, він підлягав після звільнення депортації в Україну, але спритно її уникнув.

Чекаючи депортації в імміграційній в'язниці, він оголосив себе іудеєм і попросив відстрочки, пояснивши своє прохання тим, що в Українійого нібито очікували тортури як єврея. Він заявив імміграційному судді в березні 2010 року: "Зараз я відзначаю єврейські свята. Я не сповідую християнство".

У результаті суддя наказав залишити Цвєткова в США, зіславшись на конвенцію проти катувань.

"Виявилося, що засуджений не є практикуючим юдеєм", - написали зараз судді Когану прокурори, що відзначили, що після арешту у Цвєткова виявили велике татуювання хреста на руці. На ньому також був натільний хрест з діамантами вартістю кілька десятків тисяч доларів.

Хрест з діамантами, вилучений у Цвєткова
Фото: US attorney' office
Хрест з діамантами, вилучений у Цвєткова

Мобільний телефон Цвєткова містив фото хрещення його сина, якого тримав на руках в церкві його поплічник Гершман.

Найсерйознішим злочином, в причетності до якого, згідно з судовими документами, підозрюється Цвєтков, було вбивство Євгена Полякова, застреленого 20 років тому на бруклінській вулиці. Цвєтков, якому це вбивство не ставиться в провину, нібито дав для нього пістолет і сидів за кермом машини, в якій убивця втік з місця злочину.

Кілька років по тому в цьому вбивстві зізнався, що приїхав з України Станіслав Ланцберг, якого на початку 2000-х залучили у справі про торгівлю наркотиками.

У червні 2019 прокурори направили судді Когану розлоге клопотання, в якому закликали засудити Цвєткова майже до чверті століття в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram