ГоловнаСвіт

Саміт ЄС щодо бюджету завершився безрезультатно

Розбіжності держав ЄС були "занадто великі, щоб досягти домовленостей".

Саміт ЄС щодо бюджету завершився безрезультатно
Фото: EPA/UPG

Глави держав і урядів Європейського Союзу після завершення саміту в Брюсселі не змогли досягти домовленостей щодо бюджету організації на 2021-2027 роки.

Про це повідомляє Німецька хвиля.

Розбіжності - "досі занадто великі, щоб досягти домовленостей", заявила канцлер ФРН Ангела Меркель за підсумками двох днів переговорів.

Глава німецького уряду не назвала можливої дати наступної зустрічі на вищому рівні, проте наголосила, що "повернутися (до проблеми бюджету, - ред.) доведеться".

Глава Європейської ради Шарль Мішель своєю чергою пояснив, що європейським лідерам "необхідно більше часу".

Складнощі з досягненням домовленостей, зокрема, пов'язані з тим, що Великобританія, яка посідала друге місце після Німеччини за розмірами внесків до ЄС, вийшла з Євросоюзу. В результаті "Брекзиту" бюджет Європейського Союзу недоотримає 75 млрд євро.

У зв'язку з цим одним з головних спірних моментів стали розміри відрахувань. Держави, які перераховують до бюджету ЄС більше, ніж отримують з нього у вигляді різних дотацій, висловлювалися проти нарощування внеску кожної країни понад 1% сумарного валового національного доходу (ВНД) за сім років. Йдеться, насамперед, про так звану "економну" четвірку чистих вкладників: Нідерланди, Австрію, Данію та Швецію.

Своєю чергою ціла низка менш заможних країн і представники Європарламенту наполягали на збільшенні бюджету до 1,3% ВНД, уточнює AP.

Бюджет ЄС формується на підставі семирічних рамкових бюджетних планів. Переговори про так зване "довгострокове фінансове планування" в Європейському Союзі практично завжди є тривалою боротьбою між країнами-донорами та отримувачами бюджетних грошей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram