ГоловнаСвіт

В Австрії розпалася коаліція через відео з "багатою росіянкою"

У країні відбудуться дострокові вибори.

В Австрії розпалася коаліція через відео з "багатою росіянкою"
Фото: EPA/UPG

Канцлер Австрії Себастьян Курц увечері в суботу оголосив про розпуск урядової коаліції, пише "Німецька хвиля".

Це стало наслідком скандалу навколо відеозапису, на якому його заступник, голова ультраправої Партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе веде переговори з невідомою росіянкою та пропонує їй урядові контракти в обмін на політичну підтримку.

Штрахе подав у відставку після того, як цей запис потрапив до ЗМІ.

Курц сказав, що з 2017 року в нього був цілий ряд важких ситуацій з партнером по коаліції. "Але після вчорашнього відео я мушу сказати: вистачить - значить вистачить", - наголосив Курц.

Він запропонував федеральному президенту Александеру Ван дер Беллену провести дострокові парламентські вибори "якнайшвидше".

Промова Курца була зустрінута оплесками серед тисяч демонстрантів, які стежили за нею на площі перед відомством федерального канцлера.

Напередодні німецькі видання Der Spiegel і Süddeutsche Zeitung повідомили з посиланням на отримані відеозаписи, що голова Австрійської партії свободи (АПС) Штрахе і голова парламентської фракції АПС Йоханн Гуденус 2017 року планували передати ряд державних будівельних замовлень фірмам якоїсь російської бізнесвумен в обмін на фінансову допомогу партії АПС перед парламентськими виборами.

Згідно з цією інформацією, переговори австрійських політиків із жінкою, яка назвалася багатою росіянкою і племінницею одного з російських олігархів, відбувалися в липні 2017 року на острові Ібіца. Крім Штрахе і Гуденуса в бесіді взяли участь дружина останнього, а також ще один чоловік, що говорить по-німецьки.

Нагадаємо, що попередні вибори в Австрії відбулися 2017 року. Тоді Австрійська народна партія (АНП) Себастьяна Курца набрала 31,5% голосів (62 мандати), соціал-демократи - 26,9% (52 мандати), АПС - 26% (51 мандат). Також до парламенту потрапили дві невеликі партії, у яких разом усього 18 депутатів. Для більшості в Австрії необхідно 92 голоси, й АНП пішла на коаліцію з правими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram