ГоловнаСуспільствоВійна

Головне за середу, 31 січня: відбиті штурми на шести напрямках, великий обмін полоненими, вибухи на аеродромі Бельбек

Бої під Авдіївкою, 52 бойові зіткнення, ворожі обстріли, черговий пакет допомоги від Німеччини, Вікторія Нуланд в Україні. Яким запам’ятається 707-й день повномасштабної війни.

Головне за середу, 31 січня: відбиті штурми на шести напрямках, великий обмін полоненими, вибухи на аеродромі Бельбек
Фото: Володимир Зеленський у Telegram

До України з російського полону повернулися 207 полонених. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

Керівник президентського офісу Андрій Єрмак уточнив, що серед звільнених українців – воїни ЗСУ, Нацгвардії, ДПСУ, Нацполіції, рядові, сержанти та офіцери. "Багато оборонців Маріуполя, військових, що були на «Азовсталі», острові Зміїний, Донецькому, Запорізькому, Харківському, Луганському, Херсонському та Сумському напрямках. Це другий великий обмін після тривалої перерви", – сказав Єрмак.

Координаційний штаб із питань поводження з полоненими повідомив, що серед врятованих військовослужбовців цього разу – 95 представників Збройних Сил України, 56 нацгвардійців, 26 прикордонників, 29 воїнів Територіальної оборони та один представник Національної поліції України.

"180 Оборонців, які повертаються додому – з рядового та сержантського складу, ще 27 – українські офіцери. Щонайменше 36 з них мають поранення або серйозні хвороби. Найстаршому зі звільнених Оборонців вже виповнився 61 рік, а наймолодшому невдовзі буде 21", – йдеться у повідомленні.

Увечері 31 січня російські окупаційні війська завдали удару по Харкову.

Про це повідомив мер Харкова Ігор Терехов. Він уточнив, що попередньо місто атакували “шахедами”.

“Попередньо є влучання по цивільній інфраструктурі. Інформація щодо постраждалих та руйнування уточнюється”, - написав мер Харкова.

Тим часом Генштаб Збройних Сил України повідомив, що впродовж доби відбулось 52 бойові зіткнення.

Ворог завдав 7 ракетних та 65 авіаційних ударів, здійснив 59 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Лиманському відбито 9 атак неподалік Тернів, Ямполівки та Торського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.

На Бахмутському відбили 4 атаки поблизу Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

На Авдіївському відбили 8 атак в районі Авдіївки та ще 6 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ.

Детальніше про оперативну обстановку станом на 18:00 31 січня – в нашій новині.

31 січня на півночі Севастополя у районі аеродрому Бельбек сталася пожежа, у небо піднявся стовп диму, повідомив телеграм-канал "Кримський вітер".

Окупанти поскаржилися на масовану ракетну атаку з боку України і заявили, що начебто позбивали всі повітряні цілі. Згодом "Кримський вітер" повідомив, що по аеродрому були "гарні влучання".

Командувач Повітряних Сил ЗСУ Микола Олещук оприлюднив у телеграмі пост, в якому прокоментував ситуацію довкола Бельбеку.

"А ви знали, що у складі Повітряних Сил Збройних Сил України є 204-та Севастопольська бригада тактичної авіації? Так от, її штатне місце базування – аеродром Бельбек! Українські авіатори обов’язково повернуться додому на рідне летовище. А наразі дякую усім, хто долучився до очищення Криму від російської присутності!" - йдеться в дописі Олещука.

Німеччина надала черговий пакет військової допомоги Україні. Серед іншого, до нього включили бронетранспортери, танки для розмінування і понад 1 тис. артилерійських боєприпасів калібру 155 мм.

Також ФРН передала Україні ракети для системи ППО IRIS-T, систему протиморських мін, систему відеоспостереження Satcom, чотири автомобілі для прикордонників, 450 ланцюгів протиковзання (на автомобілі) та 194 тис. сухпайків для військовослужбовців.

До України прибула заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд.

Про це повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк. “Вітаю з поверненням в Україну Вікторію Нуланд. Сьогодні ми зустрінемось з вищим керівництвом країни, ветеранами та громадянським суспільством, щоб підкреслити нашу спільну відданість перемозі над російською агресією в Україні”, – написала Брінк.

31 січня Міжнародний суд ООН виніс рішення у справі України проти Росії щодо звинувачення у фінансування тероризму, передає "Європейська правда".

Українська сторона подала позов про порушення Росією двох міжнародних конвенцій: про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію усіх форм расової дискримінації. Звинувачення стосувалися епізодів 2015-2017 років. Відповідно до рішення суду, Росія винна у порушенні Конвенції щодо фінансування тероризму за статтею №9. Міжнародний суд ООН вважає, що країна-агресор не виконала зобов’язань із розслідування випадків фінансування тероризму, на які неодноразово звертала увагу Україна.

Більшу частину звинувачень суд визнав необґрунтованими. Суд вирішив, що фінансування тероризму стосується лише перерахування коштів і не поширюється на надання бойовикам військової техніки та зброї. Тож у випадку, якщо терористам Росія постачала ЗРК "Бук", то це не тероризм.

Також суд не зобов'язав Росію виплатити компенсації, як того вимагав Київ

Найповніша картина сьогоднішнього дня – на нашому сайті. Сподіваємося, що завтра добрих новин буде більше.

Тримаймося і наближаємо Перемогу!

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram