ГоловнаСуспільствоВійна

Російський суд не змінив вирок п'ятьом активістам, засудженим у справі Хізб ут-Тахрір

Раніше їх засудили до 13 та 14 років позбавлення волі.

Російський суд не змінив вирок п'ятьом активістам, засудженим у справі Хізб ут-Тахрір
Засуджені у справі Хізб ут-Тахрір активісти
Фото: Кримська солідарність

Апеляційний військовий суд у Власисі залишив у силі вирок п'ятьом активістам “другої Сімферопольської групи”, яких засудили у справі Хізб ут-Тахрір.

Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

“Енвер Аметов, Осман Аріфмеметов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв та Яшар Муєдінов будуть етаповані спочатку у в'язниці, а потім у колонії суворого режиму на території РФ. 24 листопада 2022 Південний окружний військовий суд засудив до 13 та 14 років позбавлення волі”, – йдеться у повідомленні.

Юрист Ліля Гемеджі розповіла, що свідки у справі виступали під псевдонімами, не були знайомі з підсудними, а фонографічні та лінгворелігієзнавчі експертизи були “неспроможними”.

“Єдиною зброєю в їхній [активістів] боротьбі було слово. Воно проникало в уми та серця тих, хто їх слухав та чув. <…> Наші хлопцям підлістю не заразилися. Незважаючи на п'ять років у катівнях та важкі умови, вони залишилися чесними, чистими та продовжують боротися”, – розповіла Гемеджі.

Що відбувається із членами Хізб ут-Тахрір в Криму

  • Хізб ут-Тахрір – міжнародна ісламська політична партія, заснована 1953 року в Східному Єрусалимі суддею місцевого шаріатського апеляційного суду Такіюддіном ан-Набгані. Хізб ут-Тахрір визнана терористичною організацією в Росії і Казахстані. В Німеччині діяльність організації також було заборонено за невизнання Ізраїлю, однак ця заборона стосується тільки публічної діяльності партії, і німецькі правоохоронні органи не переслідують членів Хізб ут-Тахрір. В усіх інших країнах Європи та в США партія діє легально та публічно.

  • Релігійний осередок "Хізб ут-Тахрір" в Росії та окупованому нею Криму вважають терористичною організацією. На думку російського правозахисного медіапроєкту "ОВС-інфо", членів осередків релігійної організації "Хізб ут-Тахрір" засуджують лише за те, що вони зустрічаються і читають релігійну літературу.

  • Російська окупаційна адміністрація етапувала з Криму у в'язницю міста Верхньоуральська Челябінської області активіста з Білогірська Азамата Еюпова. Раніше його засудили на 17 років позбавлення волі. Нагадаємо, 19 липня 2022 воєнний південний окружний суд тимчасово окупованого Криму присудив 17 років колонії суворого режиму кримськотатарському активісту Азамату Еюпову. Його затримали ще 17 лютого 2021 року у Білогірську. Його звинувачують в "організації терористичної діяльності" та причетності до "Хізб ут-Тахрір".

  • 16 червня Південний окружний військовий суд засудив активіста “Кримської солідарності” Ансара Османова на 20 років позбавлення волі. Перші п'ять років він має провести у в'язниці. Ансара Османова російські окупанти звинувачують в організації діяльності ісламської політичної організації Хізб ут-Тахрір.

  • Південний окружний військовий суд Росії засудив фігурната справи “кримських мусульман” Ернеса Сейтосманова до 18 років колонії суворого режиму. Ернеса Сейтосманова судили за організацію діяльності ісламської політичної партії Хізб ут-Тахрір.

  • Український політв’язень у "справі Хізб ут-Тахрір" Джеміль Гафаров помер у СІЗО російського Новочеркаська.

  • У Росії кримського імама Раїфа Февзієва засудили до 17 років позбавлення волі. Його обвинувачували в участі в ісламській політичній партії “Хізб ут-Тахрір”.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram