ГоловнаСуспільствоВійна

Війна триває. Але ми стали сильнішими

Рік тому першу батарею Patriot ми тільки вивчали — 17–29 квітня 2023 року Сили оборони отримали першу техніку від США та Німеччини. 

Зараз у нас таких батарей три і франко-італійський SAMP/T — по суті, батальйон у складі чотирьох батарей ПРО й ППО. 

Плюс ще дві німецькі й дві нідерландські пускові установки розсипом — маневрувати силами і засобами.

Німецькі — те, що треба: мобільніші, з новою прошивкою і нещодавно модернізовані.

Три десятки збитих балістичних цілей, засідки на авіацію противника (десяток збитих літаків і гелікоптерів), морські ванни для пілотів Су-24. 

Минулого року ми були без світла, подекуди без тепла. Велика різниця із цією зимою, повірте. 

Фото: EPA/UPG

Особливо для виробництва пайків, інфузій, ліків, боєприпасів, бронемашин, лікування поранених:  кіловат від промислового генератора і від мережі — дещо різні за ціною кіловати.

Плюс не потрібно відтягувати з ВПК гроші на створення автономії, закупівлю генераторів та інше.

Наростає виробництво, попри відновлення ударів РФ і спам камікадзе. 

Остання хвиля, до речі, була по промці — противник хоче перенести зусилля, не досягнувши результатів з ЖКГ і виробництвом енергії. 

Фото: EPA/UPG

Удари за 30 метрів від метро в Києві, влучання по цивільних складах столиці і поруч з торговим центром у Дніпрі — наслідок того, що більшість російських ракет — це колишні носії спеціальної бойової частини, там кругове ймовірне відхилення на сотні метрів — норма.

Але робота триває. 

Ось, наприклад, прозвітували, що в п'ять разів наростили виробництво БТР-4. Звісно, можна посміятися, якщо це з 1 до 5 на місяць?

А можна зауважити, що це два батальйонні комплекти на рік і в найкращі часи ми не робили більше, весь іракський контракт чи «трійки» для Таїланду — менше, і набагато.

Фото: ukroboronprom.com.ua

Декілька сотень «Новаторів» і «Козаків 2М», кілька тисяч MRAP від союзників — тисяча від канадців, понад тисячу різних від США. 

Навіть попри втрати й навчальні частини — частини потихеньку насичуються.

Шість САУ «Богдана» на місяць з планами робити більше — йшлося про 10 кабін. 

Але нам, звичайно, треба багато всього: 10 нових бригад і 30+ організмів ТрО — це далеко за тисячу гармат, величезна кількість мінометів, на п'ять батальйонів у кожній — пристойна кількість комплектів MRAP чи бодай бортових вантажівок, возити моторизовані частини. 

Турецький бронеавтомобіль <i>Kirpi</i> класу <i>MRAP</i> у лавах ЗСУ
Фото: defence-ua.com
Турецький бронеавтомобіль Kirpi класу MRAP у лавах ЗСУ

І це крім застав прикордонників згідно з новим штатом, різних спеціальних частин, саперів, інженерів. 

Потрібно більше й більше.

На півночі почали активно облаштовувати прикордонну смугу — там війна ДРГ, війна нальотів артилерії та затягування позицій мінами, сутичок і груп рекогносцирування, що наводять артилерію. Були зальоти в нас, були успішні наші дії з того боку. Потрібна окрема стаття, там складний театр і своя специфіка. Те, що пішли доти, рови й бетон — дуже добре, потрібно було на вчора.

Облаштування оборонних рубежів на півночі України
Фото: Скриншот
Облаштування оборонних рубежів на півночі України

США продовжують підтримувати Україну, незважаючи на внутрішньополітичну кризу. Напередодні нового року зайшов пакет допомоги на 250 млн. У ньому боєприпаси 155 мм і 105 мм, Stinger, TOW, різні елементи ППО для батарей паліативу, стрілецькі боєприпаси. 

Чи проголосує Конгрес за допомогу? Проголосує. Питання консенсусу, політична боротьба в США, незважаючи на численні звинувачення в корупції, до нас немає питань щодо зброї — комісія США це підтвердила. 

Ми чекаємо на літаки F-16 — вони сильно вплинуть на багато речей. 

Фото: EPA/UPG

Усі історії, що це blok 20, а потрібен Viper за 70 млн доларів штука, натикаються на одну просту річ: саме такими літаками оперує Румунія, подібного рівня машини в Єгипту, Пакистану, Йорданії, і донедавна ними оперували Данія, Норвегія та Нідерланди. 

У літаків нашоломні приціли, інтеграція ракет на 180 км, протикорабельних Harpoon, засобів доставки проти РЛС й оновлений радар на 150 км.

Так, це не найновіша машина, але відганяти від лінії метальників коригованих бомб, виконувати місії на користь флоту, перехоплювати ракети в мертвих зонах, надавати підтримку з контейнерами РЕБ і спеціальними розвідувальними, полювати на баражувальні боєприпаси — це їхній профіль. 

На фронті пат — супротивник за цей рік заволодів Бахмутом і загрожує Часовому Яру, хоча в секторі його успішно стримують. 

Фото: EPA/UPG

Створив загрозу Авдіївці, його штурмові групи добігають до коксохіму. 

Захопив руїни Мар'їнки — залишилися пустирі в адміністративних межах руїн селища, його перетерли на щебінь, там цілком картини Пашендейла (Битва біля Пашендейла — одна з наймасштабніших спроб військ Антанти провести наступальну операцію на Західному фронті під час Першої світової війни. — LB.ua).

Фото: тг-канал Цаплієнка

Ми в результаті контрнаступу відкинули за канал ворога на південь від Бахмута, зрізали виступ біля Времівки, покращили позиції і вбили клин під Роботиним. Ну й утримуємо стабільний периметр на лівому березі, плацдарм, який сковує значні сили супротивника на півдні. 

Важкі бої точаться щодня

500 тисяч осіб за мобілізацією, зменшення віку й інші принади призову, це не лише втрати — це заміна, списання за станом здоров'я зі структури, 60 років, догляд за жінкою-інвалідом.

А також десять нових бригад, інженерні частини, сапери, охорона в нові артилерійські підрозділи. 

Неможливо уявити суспільство, де одні живуть у нелюдських умовах роками, а інші ходять у спортклуби і ресторани, а дійти до ТЦК і стати на облік не можуть уже більш ніж десять років. 

Фото: Генштаб ЗСУ

Тому що не було б ніяких бусів ТЦК і облав, якби всі військовозобов'язані повідомляли про зміни роботи й адреси, як того вимагає законодавство. 

Тож нічого не зміниться глобально, окрім того, що не можна буде більше підтертися повісткою

Важка війна, найважча в Європі з часів стратегічних бомбардувань центрів міст, мільйонів убитих і жінок, на яких орали поля замість тракторів і коней. 

Але ми стали сильнішими, а не слабшими. 

Те, що нам не вдалося вийти одним ривком до Криму, не означає, що ми програємо цю війну. 

Фото: 53 окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха

Позиційні бої на сході точаться два роки. Ціну Бахмута і щебеню Мар'їнки ми бачили — бунт Пригожина й десятки тисяч загиблих на меморіалах, зупинка мобілізації і спроби залити все грошима, мільйон утікачів за кордон. 

Українська ППО посилилася, з'явилася протиракетна оборона від балістики, авіація підійде в найближчі тижні, промисловість працює, фронт стабільний, флот ворога вибили з Криму, він ховається по базах у РФ. 

Навесні запрацює коаліція кораблів й артилерії для допомоги України

Ми не одні, і щодня супротивник зазнає важких втрат. 

Війна триває. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram