ГоловнаСуспільствоЖиття

Бути готовим до всього. У Львові пройшов військовий вишкіл для цивільних

Львів. Сонце вже сіло, дошкуляє дрібний дощ. На вулиці біля входу в навчальних заклад зібралися приблизно чотири десятки людей: від дівчат років двадцяти до сивочолих чоловіків. Замість відпочинку після робочого чи навчального дня вони обрали двогодинний військовий вишкіл.

Фото: Іван Станіславський

Звучить дивно, але на дев’ятому році війни про довійськову підготовку цивільних дбають волонтерські чи громадські організації, іноді абсолютно недотичні до військової справи люди. І попри часті питання до експертності викладачів, недостатність матеріально-технічної бази, охочих пройти навчання не бракує. Бо ситуація вимагає, а альтернатив немає.

Тренінги у Львові організовує Благодійний фонд Сергія Притули.

«Ми беремо на себе функцію, якої зараз бракує в суспільстві. До нас приходять різні люди, але всі вони вже включені в якісь процеси. Це ті, хто активно волонтерить, готується до мобілізації чи має намір допомагати цивільним або військовим у разі потреби. У Львові почали діяльність 1 вересня 2022 року — уже 1,5 тисячі людей пройшли через тренінги. Теми готуємо згідно з рекомендаціями військових, також враховуємо побажання учасників. Рік тому починали з амуніції, але зараз люди вже більше про це знають, тому ми корегуємо програму», — пояснює представниця фонду Наталія Піпа.

Курс складається з двох медичних тренінгів, ознайомлення з мінно-вибуховими пристроями, практичних занять у тирі.

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

«Я майже рік ходжу на вишколи, переважно медичні або зі стрілецької справи. Цікавить практика стрільби, і я неодноразово була на стрільбах. Хочеться удосконалити навички. Робота позмінна, тож підійшло саме сьогодні. Але добре, аби таких можливостей було більше», — каже учасниця тренінгу Іванна, яка працює в службі клієнтської підтримки.

Відповіддю на виклики сьогодення стали курси пілотування БпЛА. За півтора року повномасштабної війни дрони стали важливим елементом на полі бою. А потреба в операторах БпЛА зросла, вочевидь, зростатиме далі.

Фото: Іван Станіславський

«Часи вимагають бути готовим до всього. І зараз нам дають класну можливість підготуватися. Поки маю змогу, тренуюся. Минулого року я відвідувала тренінги з тактичної медицини, а зараз зі стрільби, тактики та керування дронами. Для мене важливо отримати якісь практичні навички», — розповідає Ольга, наукова співробітниця університету.

Під час курсу пілотування БпЛА учасникам показують, як запустити стандартні квадрокоптери — їх широко використовують як FPV-дрони. Пояснюють принцип керування, особливості експлуатації. Кожен учасник встигає два-три рази підняти «мавік» і пролетіти по колу. Бо на групу з 15 осіб є лише одна «пташка». 

Інструктор зі стрільби демонструє положення для ведення вогню, показує, як прицілюватися, потім курсанти можуть попрактикуватися в лазерному тирі.

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

«А де у Львові можна навчитися стріляти з реальної зброї?» — раптом питає хлопець. Його фраза засвідчує очевидне – цієї практики замало для країни, де йде повномасштабна війна. «Укладайте контракт із ЗСУ», — жартує у відповідь інструктор.

Військові, власне, переконують, що навіть отакі базові навички корисні, важливі.

«Більшість людей приходять з конкретною метою. Кожен хоче розуміти принципи обслуговування та використання зброї. Зважаючи на час, в який ми живемо, це добре. І ми починаємо з елементарних речей. З кількості охочих бачу, що бажання в людей є. Тому цей напрямок має розвиватися. Звісно, тренінги з бойовою зброєю на часі. Певно, за пів року така можливість уже буде», – каже інструктор зі ЗСУ.

Фото: Іван Станіславський

Реагуючи на потреби часу, волонтерські ініціативи здатні якоюсь мірою закривати «початкову військову школу». Логічно і виправдано, що «вища» має лишатися під контролем ЗСУ й інших мілітарних органів держави. А от «середні класи» практично відсутні. «Укладайте контракт із ЗСУ» – чи скоро з’явиться альтернатива навчанню в окопах?

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram