ГоловнаСуспільствоЖиття

Міжнародний день сім'ї: майже 10 тисяч дітей знайшли батьків завдяки Фонду Ріната Ахметова Актуально

Міжнародний день сім'ї: майже 10 тисяч дітей знайшли батьків завдяки Фонду Ріната Ахметова
Фото: Сім'я Анастасії та Сергія Стрельбицьких

15 травня присвячене Міжнародному дню сім'ї. Для Фонду Ріната Ахметова це особлива дата. Ось уже протягом багатьох років один із пріоритетів його діяльності – допомога дітям та батькам у здобутті сімейного щастя.

"З червня 2008 року діє програма, а пізніше й однойменний портал національного усиновлення «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!». Завдяки їм Фонд сприяє національному усиновленню, надає підтримку сім'ям опікунів, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Щоб допомогти батькам прийняти дитину в сім'ю проводяться вебінари, тренінги,

онлайн-консультації, про маленьких вихованців інтернатних установ створюються фото- і відеоісторії. Суть програми залишається незмінною – допомогти дітям знайти щастя в родині. А також показати, що прийомне батьківство – це відповідальний, але посильний крок. Програма та портал сьогодні є лідером національного усиновлення, однак попереду ще багато роботи, заради щасливого майбутнього дітей, які мріють потрапити в сім'ю", – розповіла Юлія Єршова, директорка Департаменту комунікацій Фонду.

На сьогоднішній день завдяки цій роботі Фонду Ріната Ахметова майже 10 000 дітей знайшли люблячих батьків, створений 41 дитячий будинок сімейного типу. А програма і портал стали справжнім містком між хлопчиками, дівчатками та їхніми майбутніми мамами і татами. Але це ще не все, адже кожен день майбутні батьки звертаються з різними запитаннями до фахівців і експертів порталу. Сформувалося справжнє батьківське ком'юніті, завдяки чому сотні прийомних батьків та усиновителів можуть спілкуватися, підтримувати один одного, відвідувати тренінги, семінари та свята програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!».

Серед щасливих усиновителів, із якими Фонд Ріната Ахметова пов'язує довга дружба, – сім'я Анастасії та Сергія Стрельбицьких, які усиновили трирічного Ваню і п'ятирічну Оленку в січні 2020 року. Вперше вони побачили дітей восени в соціальних роликах Фонду Ріната Ахметова, які транслювалися на телеканалі «Україна».

"Я дуже вдячна Фонду Ріната Ахметова, телеканалу «Україна», порталу sirotstvy.net, що ми побачили цих діток і відразу ж закохалися, – каже мама- усиновителька. – Ми помітили ще одного хлопчика з Одеської області, але коли подзвонили, виявилося, що його вже всиновили. Чоловік сказав: «Не хочу інших, тільки Ваню і Олену».

Дітки, яких захотіла всиновити сім'я Стрельбицьких, перебували в Добропіллі Донецької області.

"Цікаво, що наш контакт із дітьми був встановлений протягом 10 хвилин, хоча в службі попередили, що до нас кілька пар не змогли знайти контакт, діти до них не пішли, – продовжує мама-усиновителька. – Словом, приготувалися до будь-яких варіантів. І вже в перші 10 хвилин, ми ще не встигли й іграшки дістати, як Ваня поліз до чоловіка на коліна. Я побачила в очах Сергія абсолютне щастя. Звичайно, ми навіть не думали просити дітей називати нас «мамою і татом", – розповідає Анастасія. – Але невдовзі ми повели дітей у піцерію в Добропіллі і там сталося найбільш для нас дивовижне. У піцерії були розвішені кольорові кульки. Ваня взяв дві і покликав чоловіка: «Тату! Тату!». А той спочатку навіть не відразу зрозумів, що це до нього малюк звертається. А коли зрозумів – отетерів. Слідом за Іваном Оленка відразу ж відгукнулася в мою сторону: «Мама!» Виявилося, все так просто і без зайвих слів".

Фото: Сім'я Стрельбицьких

Фото: Сім'я Стрельбицьких

Тренер і психолог Любов Лоріашвілі працює з Фондом Ріната Ахметова понад 10 років. Сьогодні вона згадує, як уперше дізналася про нього.

"Тоді в суспільстві ще не було думки про те, що усиновити дитину – це нормально. Навпаки, це було табу. Сайт, на якому є фото в хорошій якості, регіон, щось написано про дитину, а згодом ще й відео... Це була революція! Перший час навіть я, фахівець, «сиділа» на сайті програми, розглядала його і захоплювалася. Це була величезна різниця між тим, що я бачила в особистих справах дітей. Фонд Ріната Ахметова зняв табу і став показувати цих діток, причому показувати дуже тактовно і обережно, щоб не нашкодити. Це прозвучало дуже потужно", - розповіла Лоріашвілі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram