ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

На Донбасі завершився обмін утримуваними, Україна повернула 20 осіб (оновлено)

Усі вони пройдуть обов'язкову обсервацію.

Фото: twitter.com/APUkraine

Сьогодні, 16 квітня, в Україну повернулися 20 громадян, яких утримували на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Всі вони пройдуть обов'язкову обсервацію.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Омбудсманка Людмила Денісова уточнила, що дев'ять осіб в Україну поверне окупаційна влада окремих районів Донецької області, ще десятьох буде звільнено в Луганській області.

Звільнені бойовиками особи
Фото: Людмила Денісова
Звільнені бойовиками особи

Відзначають, що обмін відбувся в рамках формату "всіх на всіх". Україна відправила в ОРДО десять осіб, пише ТАСС з посиланням на представника Росії в Тристоронній контактній групі Бориса Гризлова.

"Це вже третій етап звільнення за каденції Володимира Зеленського. Перший відбувся у вересні 2019 року, коли додому повернулися 35 українців, під час другого - в грудні - повернулися 76 громадян. Нинішнє звільнення демонструє дієвість стратегії президента і дотримання домовленостей, досягнутих під час саміту в нормандському форматі в грудні 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Також тривають переговори щодо звільнення українців, яких утримують на території окупованого Криму і в Росії.

"Слід пам'ятати, що оприлюднення в ЗМІ імен тих, кого Україна намагається повернути, ускладнює процес їх включення в списки на звільнення", - заявили в пресслужбі Офісу президента.

Фото: Офіс президента

Оновлення. Омбудсманка Людмила Денісова уточнила, що з ОРДО повернувся військовослужбовець ЗСУ Віктор Шайдов. Він потрапив у полон до бойовиків минулого року.

Фото: facebook/Офіс Президента України

Фото: facebook/Офіс Президента України

Фото: facebook/Офіс Президента України

Фото: facebook/Офіс Президента України

Фото: facebook/Офіс Президента України

"Родичі зверталися до мене з проханням про його звільнення. Я передала відповідне звернення в Центр звільнення заручників при СБУ, після чого відразу почалася робота з його повернення", - написала Денісова у фейсбуці.

Оновлення 14:15. Україна завершила обмін з ОРЛО, усього в рамках обміну утримуваними особами були звільнені 20 осіб. В Офісі президента опублікували імена всіх, хто повернувся на підконтрольну уряду територію.

Серед тих, хто повернувся, – найстарший українець, який потрапив у полон, Олександр Тютюновий і наймолодший – Сергій Русинов.

У пресслужбі СБУ уточнили, що на тимчасово окуповані території виїхало 14 громадян. Відзначається, що вперше обмін відбувся за формулою, коли Україна отримала більше осіб, ніж передала.

Нагадаємо, раніше міністр у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Олексій Резніков повідомив, що майбутній обмін утримуваними особами не буде обміном "всіх на всіх".

За його словами, Україна наполягає на звільненні всіх заручників, яких утримують в ОРДЛО, але поки що намагається витягнути з полону тих, кого може.

Раніше про обмін за принципом "всіх на всіх" до Великодня заявляла й обмудсманка Людмила Денісова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram