ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Ярославський придбав обладнання для центру вірусології в "Екополісі ХТЗ"

Перша партія коштувала 15 млн гривень.

Ярославський придбав обладнання для центру вірусології в "Екополісі ХТЗ"
Фото: DCH

До Харкова їде перша партія обладнання, яке бізнесмен Олександр Ярославський купив для центру вірусології, який він створює у рамках проєкту "Екополіс ХТЗ", – "Експертного лабораторно-діагностичного центру інфекційних хвороб та санітарного захисту", повідомив мер Харкова Геннадій Кернес, пише "Інтерфакс-Україна".

"Майбутній всеукраїнський центр вірусології в Харкові на базі "Екополісу ХТЗ" починає набувати матеріальну форму. Ми тільки що поговорили з Олександром Ярославським, і він сказав, що зараз у Києві вже відвантажують зі складу першу партію лабораторного обладнання на 15 млн грн. Це техніка одного з провідних американських виробників ThermoFisher Scientific, світового лідера в галузі біотехнологій. Сьогодні-завтра до Харкова прибуде лабораторний комплекс, який має одночасно і практичне (діагностичне) призначення й наукове. Тобто дозволяє не просто встановлювати, чи хворий пацієнт, а й отримувати безцінні дані для розробки подальшого лікування з урахуванням унікальних генетичних особливостей як патогена, так і людини. Плюс проводити наукові дослідження для ефективної боротьби з усіма типами коронавірусів, а також зі збудниками інших інфекційних захворювань. Це обладнання останнього покоління, яке буде використано для цілеспрямованої боротьби з інфекційними захворюваннями вперше в Україні. І це те ядро, навколо якого ми створимо вірусологічний центр світового рівня – Експертний лабораторно-діагностичний центр інфекційних хвороб та санітарного захисту. Інтелектуальне лідерство Харкова в дії!", – написав у своєму пості в телеграмі Геннадій Кернес..

У DCH Ярославського розповіли, що "Експертний лабораторно-діагностичний центр" завтра отримає обладнання, яке дозволяє ефективно працювати зі вірусами, які швидко мутують (такі, що мають високу генетичну мінливість). Технологія дослідження всього генома коронавірусу дозволить робити прогнози щодо нових спалахів епідемії та процесу її подальшого поширення, а також розробляти лікарські препарати спрямованої дії. Завдяки використанню набору високоспецифічних універсальних праймерів для коронавірусу COVID-19 в поєднанні з високоточним майстер-міксом усі геномні ділянки ампліфікують і секвеструють менш ніж за добу. Постачальник лабораторного комплексу – компанія ThermoFisher Scientific – спеціалізується на виготовленні наукових приладів, реактивів та витратних матеріалів, а також програмного забезпечення й послуг для охорони здоров'я, науки, академічних лабораторій в урядовому і промисловому секторі США, зокрема для біотехнологічних і фармацевтичних досліджень.

Як повідомлялося раніше, "Експертний лабораторно-діагностичний центр інфекційних хвороб та санітарного захисту" в діловій інноваційній екосистемі Екополіс ХТЗ займеться дослідженнями для розробки вакцин проти коронавірусу, а згодом стане провідним українським центром у сфері медичних розробок і технологій. Центр вірусології буде створений на базі медичного центру Харківського тракторного заводу, що є промисловим якорем майбутнього технопарку. Команда співробітників "Експертного лабораторно-діагностичного центру інфекційних хвороб та санітарного захисту" буде сформована з провідних українських вірусологів, яким у Харкові забезпечать всі умови для продуктивної роботи.

"Екополіс ХТЗ" – інноваційна ділова екосистема на основі виробничих площ Харківського тракторного заводу (ХТЗ), що належить Олександру Ярославському. Після редевелопменту території підприємства на вільних площах буде сформована багатофункціональна бізнес-система, що включає різні напрямки та кластери: індустріальний парк, IT-кластер, логістичний, торговий, дослідний, освітній і медичний кластери. Прогнозний обсяг інвестицій у проєкт складе близько $1 млрд, що дасть Харкову більш як 10 тис. нових високотехнологічних робочих місць. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram