ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Пік захворювання COVID-19 може наступити після Великодня, - головлікар Олександрівської лікарні Києва

До інфекційних відділень надходять від 10 до 17 осіб на добу.

Пік захворювання COVID-19 може наступити після Великодня, - головлікар Олександрівської лікарні Києва
Людмила Антоненко
Фото: ridna.com.ua

В інфекційних відділеннях Олександрівської лікарні в Києві, де проходять лікування хворі на COVID-19, на 13 квітня перебувало 74 пацієнти. З них 49 осіб з підтвердженим діагнозом, 19 - з підозрою, 61 - з пневмонією, троє в реанімації, одна людина підключена до апарата штучного дихання.

Про це повідомила у фейсбуці головна лікарка лікарні Людмила Антоненко.

"Ми втратили двох пацієнтів - це чоловіки віком 48 і 74 роки. Обидва надійшли в украй важкому стані, з двосторонньою полісегментарною тотальною пневмонією, відразу були доставлені у відділення реанімації та підключені до ШВЛ. Пацієнт 48 років був підключений до апарата екстракорпоральної мембранної оксигенації (ЕКМО). Лікарі намагалися повернути його до життя більш ніж два тижні. За пацієнта віком 74 років ми боролися впродовж тижня. Він мав серйозні супутні захворювання серцево-судинної системи", - написала Антоненко.

Головлікар зазначила, що впродовж останнього тижня спостерігається тенденція збільшення кількості госпіталізованих в інфекційні відділення - від 10 до 17 на добу. Всі вони надходять у стані середнього та тяжкого ступеня тяжкості.

"Не виключаємо, що найближчим часом у нас може бути пік захворювання, особливо після Великодніх свят, з огляду на велику кількість інфікованих священників і, ймовірно, парафіян", - додала Антоненко.

Вона закликала українців зберігати спокій і сидіти вдома.

Нагадаємо, на ранок 14 квітня кількість інфікованих коронавірусом в Україні зросла на 270 - до 3372.

Кабмін перед Великоднем посилив заборону на проведення релігійних зборів. До 24 квітня в Україні заборонено всі масові заходи, включаючи релігійні, незалежно від кількості учасників. Раніше діяв дозволений ліміт - 10 осіб.

ПЦУ рекомендувала освячувати вербу і паски в індивідуальному порядку, а служби пройдуть без мирян. УГКЦ закликала вірних не приносити великодні кошики до церкви, а освятити їх під час онлайн-трансляцій.

На святкування Пасхи західного обряду і Вербної неділі, 12 квітня, в храми прийшли 126 000 українців.

Напередодні стало відомо, що 12 квітня в Києво-Печерській Лаврі від COVID-19 помер 47-річний ієродиякон Наум. Він потрапив до лікарні в доволі тяжкому стані, оскільки мав багато супутніх захворювань. Двічі його тестували на коронавірус, але результат був негативний. Того ж дня помер 73-річний насельник обителі архімандрит Нектарій (Коваленко). За даними медиків, у нього було багато хронічних захворювань і за наявності важкої форми пневмонії дві проби на коронавірус не підтвердили цієї інфекції.

13 квітня в Києві від коронавірусу помер 40-річний монах з Почаївської Лаври.

Інформація про спалах коронавірусу в Києво-Печерській Лаврі з'явилася ввечері 5 квітня. Наступного дня було офіційно підтверджено про чотирьох хворих, а 9 квітня - ще про 30. Станом на 13 квітня в Лаврі вже більш ніж 90 підтверджених випадків коронавірусу, з яких 63 - за добу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram