ГоловнаСуспільствоЖиття

За рік в Україні затримали 21 злодія в законі, - МВС

Найчастіше в поле зору співробітників поліції потрапляв Тенґо Гальський, якого 2019-го затримали 4 рази.

За рік в Україні затримали 21 злодія в законі, - МВС
Фото: npu.gov.ua

За рік правоохоронці затримали в Україні 21 злодія в законі.

Про це з посиланням на пресслужбу МВС України інформує Цензор.НЕТ.

"Днями Дарницький суд Києва взяв під арешт злодія в законі Кобу Шемазашвілі, відомого як Коба Руставський. 46-річного уродженця Грузії затримали в одному з приватних секторів столиці, де він переховувався від поліції. З 2016-го Коба перебуває в міжнародному розшуку за серію тяжких злочинів, серед яких відмивання коштів і вбивство", - йдеться в повідомленні.

У департаменті стратегічних розслідувань НПУ зазначили, що "він постійно змінював свої місця проживання, застосовував заходи конспірації. У нього була довірена особа - це його охоронець, він завжди супроводжував і допомагав у його злочинній діяльності".

За даними Національної поліції, 2018-го затримали 9 злодіїв у законі, а з початку 2019 р. донині затримали вже 21 злодія в законі. Найчастіше в поле зору співробітників поліції потрапляв злодій у законі на прізвисько Тенґо Гальський. Чотири рази затримали його протягом 2019 року.

"В Україні злодії в законі контролюють підпільний гральний бізнес, сутенерство, викрадення елітних автомобілів, рекет. І в той самий час саме босів кримінального світу складно документувати і притягати до відповідальності. Поставити крапку в кримінальних гастролях злодіїв у законі в Україні покликаний законопроєкт 2513. 4 березня на комітеті Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності проєкт закону прийняли в другому читанні", - наголошено в повідомленні.

"За кожним так званим "злодієм у законі" - десятки, а то й сотні інших злочинців... Він для них організує "кришування", захист через корупційні схеми. Саме тому цей закон зробить так, щоб у злодіїв у законі горіла земля під ногами", - запевнив заступник міністра Антон Геращенко.

"Проєкт закону передбачає до 10 років позбавлення волі за участь у злочинному угрупованні. До 12 років ув'язнення отримають ті, хто займає високу посаду в злочинній організації. Проєкт №2513 увібрав кращі міжнародні методики і покликаний зробити Україну більш безпечною", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, в травні 2016 року Верховна Рада відмовилася ввести в Кримінальний кодекс поняття "злодій у законі". Відхилений законопроєкт передбачав кримінальну відповідальність за створення злочинного угруповання з метою здійснення будь-яких злочинів під керівництвом "злодіїв у законі". Це правопорушення мало каратися позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або навіть довічним ув'язнення з конфіскацією майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram