ГоловнаСуспільствоЖиття

У прокуратурі Києва зникло близько 300 тисяч заарештованих доларів, - "Слідство.Інфо"

Гроші було вилучено в рамках розслідування діяльності конвертцентру, пов'язаного з бізнесменом Альперіним.

У прокуратурі Києва зникло близько 300 тисяч заарештованих доларів, - "Слідство.Інфо"
Фото: Lb.ua

Близько 300 тис. доларів, які були заплановані на повернення і зберігалися в прокуратурі Києва, виявилися фальшивими.

Про це повідомляє "Слідство.Інфо".

Зазначається, що прокуратура наприкінці 2017 року викрила конвертаційний центр, який пов'язують з одеським бізнесменом Вадимом Альперіним. У грудні того самого року суд зобов'язав повернути гроші формальним власникам і коли ті прийшли забирати їх, виявилося, що $272 тис. - фальшиві. Згодом це підтвердила офіційна експертиза

Як пізніше з'ясувалося, гроші зберігали в приміщенні прокуратури у звичайних мішках.

Розслідування діяльності конвертцентру вела столична прокуратура спільно зі Службою безпеки. Керівником групи, яка вела провадження, був колишній слідчий прокуратури Антон Дрозд. Він же зберігав заарештовані кошти, а згодом намагався повернути фальшиві купюри власникам. Через історію з підробленими грошима йому на рік заборонили переводитися в прокуратуру вищого рівня, а його колегам, зокрема безпосередньому керівнику - на півроку.

Наприкінці 2019 року власники знову звернулися до суду і остаточно виграли справу. На їхню користь з держави стягнули понад 9 млн гривень - до цієї суми увійшли зниклі 272 тис. доларів, а також моральна компенсація.

Нагадаємо, правоохоронні органи з жовтня 2017 року розслідують факти зловживання посадовими особами митниць Державної фіскальної служби, які допомагали групі компаній Альперіна розмитнювати товари за заниженою ціною. У листопаді 2017 року Альперіну пред'явили підозру в даванні хабара на суму 800 тисяч доларів за передавання справи на розслідування в інший правоохоронний орган. Його затримали за це і пізніше відправили під суд, але потім йому вдалося втекти.

26 листопада минулого року президент Володимир Зеленський оголосив винагороду за інформацію про місцеперебування Альперіна і назвав його "королем контрабанди". Наступного дня, коли Альперін прийшов до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його затримали. 28 листопада бізнесмену повідомили про підозру у створенні корупційної схеми на митниці.

САП спочатку клопотала про арешт Альперіна із заставою 288 млн гривень, але Антикорсуд взяв його під варту і призначив заставу 70 млн гривень. 27 грудня ВАКС заарештував майно Альперіна.

У січні 2020 року Альперіну дозволили зняти електронний браслет через закінчення термінів дії постанови слідчого судді, але пізніше поліція знову одягла електронний браслет на бізнесмена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram