ГоловнаСуспільствоЖиття

Кілеру, завербованому ФСБ, дали 12 років за вбивство працівника СІЗО в Рівному

Він визнав свою провину на суді.

Кілеру, завербованому ФСБ, дали 12 років за вбивство працівника СІЗО в Рівному
Фото: ГУНП в Ровенской области

Рівненський міський суд засудив до 12 років позбавлення волі агента Федеральної служби безпеки Росії Олега Смородинова, обвинуваченого в убивстві українського військового, начальника інженерно-технічного відділу міського СІЗО Івана Мамчура 2016 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на рішення суду.

Суд установив, що раніше двічі судимого громадянина України Смородинова в січні-лютому 2016 року завербували співробітники ФСБ у Москві. З вересня 2016 року він перебував у Рівному і стежив за учасником АТО Мамчуром. Після відмови військового працювати на російські спецслужби Смородинов застрелив його з пістолета в під'їзді будинку. За злочин кілер отримав близько $5 тис. і 300 тис. рублів.

На суді Смородинов визнав свою провину і повідомив, що його завербували в Москві знайомі співробітники ФСБ і ГРУ, які обіцяли влаштувати його на роботу в "поліцію" анексованого Криму. Вони дали йому список українських військових, яких він мав би ліквідувати. ФСБ планувала вбивства для залякування учасників АТО.

"Зазначені обставини обумовлені тим, що під час АТО в Україні загинуло багато російських військовослужбовців", - наголошено у вироку суду.

Одним з вербувальників був Максим Живило - ветеран спецпризначення ФСБ, учасник російсько-чеченської війни. Українця Мамчура він обрав жертвою, оскільки, крім участі в АТО, 2008 року той як військовий фахівець допомагав Грузії у війні проти Росії.

У результаті суд засудив Смородинова до 12 років в'язниці за ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада).

Нагадаємо, 37-річний майор Іван Мамчур працював начальником інженерно-технічного відділу слідчого ізолятора. Його застрелили 16 вересня 2016 року в під'їзді багатоповерхівки, у якій він проживав. На момент убивства він перебував у відпустці.

Тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що вбивство 37-річного Мамчура скоєно на замовлення ФСБ Росії. Він також розповів, що підозрюваних у вбивстві вирахували за допомогою ДНК-аналізу.

Кілера затримали 17 листопада 2016 року, коли він спробував перейти в Росію з території Харківської області. У травні 2017 року його почали судити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram