ГоловнаСуспільствоВійна

Чотирьом бойовикам оголосили підозри за "парад полонених" у Донецьку

Дії "ДНР" визнано військовим злочином.

Чотирьом бойовикам оголосили підозри за "парад полонених" у Донецьку
Фото: EPA/UPG

Чотирьом українцям оголосили підозри в участі в незаконних збройних формуваннях "ДНР" і жорстокому поводженні з військовополоненими. Про це повідомили в пресслужбі Офісу генпрокурора України.

Їхні дії кваліфікують за ч. 1 ст. 258-3, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України. За версією слідства, вони брали участь у проведенні "параду полонених" в окупованому Донецьку на День незалежності України 2014 року.

"50 військовополонених вишикували в похідну колону і в супроводі озброєних осіб змусили рухатися по центральній вулиці окупованого Донецька. При цьому під час руху військовополонені зазнавали ударів і побоїв, чим принижувалися їхні честь і гідність", - йдеться в повідомленні.

Такі дії порушують Женевську конвенцію, яка встановлює гуманне поводження з військовополоненими і гарантує їхній захист від насильства і залякування.

Нагадаємо, 24 серпня 2014 року бойовики "ДНР" провели в Донецьку "парад" військовополонених. Близько п'ятдесяти осіб, серед яких були поранені, змушені були під конвоєм бойовиків пройти по центру Донецька - від будівлі драмтеатру до готелю "Донбас Палас". При цьому в них із натовпу жбурляли яйця і пластикові пляшки з водою.

У січні 2020-го Офіс генпрокурора зареєстрував 14 кримінальних проваджень за свідченнями звільнених полонених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram