ГоловнаСуспільствоЖиття

​Суд залишив чинним арешт підозрюваної в убивстві Шеремета Кузьменко

Захист просив змінити запобіжний захід на домашній арешт.

Печерський районний суд Києва залишив чинним арешт підозрюваної у вбивстві журналіста Павла Шеремета волонтерки та медика Юлії Кузьменко без права внесення застави.

Про це повідомляють "Українськi Новини".

Кузьменко доставили до суду, і вона була на засіданні. Суд дозволив їй перебувати поруч зі своїм адвокатом Тарасом Безпалим.

У цей час під будівлею суду проходила акція на її підтримку.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Захист Кузьменко просив суд обрати їй запобіжний захід, не пов'язаний з утримуванням під вартою. Адвокат зазначив, що нічний домашній арешт задовольнив би і потреби підозрюваної, і вимоги обвинувачення.

Суд задовольнив клопотання адвоката підозрюваної і дозволив допитати як свідка її колишнього чоловіка Дмитра Кузьменка, матір Ірину Калінкіну, а також учасника антитерористичної операції Володимира Ульянова.

Безпалий заявив, що експерт Іван Бірч, який проводив експертизу ходи підозрюваних у вбивстві Шеремета, не акредитований в Україні. Також він повідомив, що в експертизі зазначено, що порівняння особливостей обличчя Кузьменко і жінки з камер спостереження, яка причетна до вбивства Шеремета, не дають приводу стверджувати, що це одна і та сама людина. Незважаючи на це, у висновку зазначено, що аналіз ходи дає умовно-достатні докази, що це та сама людина.

Адвокат заявив, що на момент вбивства Шеремета Кузьменко була знайома з іще одним підозрюваним у цій справі - Андрієм Антоненком, водночас з Яною Дугарь вона знайома не була. Відтак адвокат заявляє, що вони не могли бути в одному "злочинному угрупованні".

Те, що Кузьменко перебувала вдома на момент вбивства журналіста, за словами Безпалого, підтверджується місцем розташування її телефону, листуванням у соціальній мережі "Facebook" і показами свідків.

Також суд дозволив адвокату додати до матеріалів справи графік операцій Кузьменко. Згідно з ним, у підозрюваної заплановано низку складних операцій, з якими, за словами адвоката, може впоратися тільки висококваліфікований лікар, такий як Кузьменко.

Крім того, у Кузьменко є син Артем, який навчається в школі.

Фото: Lb.ua

Нагадаємо, 13 грудня Печерський райсуд Києва заарештував Кузьменко без права внесення застави до 8 лютого 2020 року, а 24 грудня Апеляційний суд залишив це рішення чинним.

Організатором вбивства Павла Шеремета слідство вважає музиканта Андрія Антоненка (Riffmaster), який захоплюється "ультранаціоналістичними ідеями" і культивує "велич арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності". За версією поліції, вбивство білоруса Шеремета мало привернути увагу суспільства до націонал-радикальних ідей. До свого задуму він нібито залучив мешканку Києва, волонтерку Юлію Кузьменко (Лисиця) і контрактницю Яну Дугарь, а також низку невстановлених осіб.

За версією слідства, саме Антоненко керував діями членів групи, розподілив між ними ролі, купив боєприпаси, забезпечив транспорт і вибрав час убивства. За Шереметом довго стежили, водночас підозрювані для маскування нібито використовували перуки, сонцезахисні окуляри і змінний одяг.

За кілька днів до злочину одна з підозрюваних - Яна Дугарь - нібито двічі приходила на вулицю Івана Франка, щоб встановити, де Шеремет паркує автомобіль. Після цього вночі 20 липня 2016 року Кузьменко у присутності Антоненка прикріпила до днища машини саморобну бомбу, для виготовлення якої була використана вибухівка "гексоген" з елементами ураження протипіхотної міни МОН-50 та електродетонатором з дистанційним керуванням.

Вранці того самого дня вона дочекалася, що Шеремет сяде в машину, під'їде до перехрестя - і активувала вибуховий пристрій. У результаті вибуху журналіст отримав тяжкі травми і помер.

Дугарь обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 8 лютого 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram