ГоловнаПраво

Підозрюваній у вбивстві Шеремета Кузьменко продовжили арешт на два місяці

Кузьменко заявляє, що дізналася про вбивство зі ЗМІ.

Печерський районний суд Києва продовжив на два місяці арешт підозрюваній в убивстві журналіста Павла Шеремета волонтерці і медику Юлії Кузьменко. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Фото: Вікторія Матола

Під час засідання прокурор Сергій Зузак повідомив суду, що вважає звинувачення обґрунтованим і навів ті самі аргументи, які озвучував у суді раніше: що троє підозрюваних у справі спілкувалися телефоном між собою, і що експертиза - законна. Також він сказав, що слідство вивчило активність Юлії Кузьменко в Facebook, нібито напередодні вбивства Шеремета її активність була "нетиповою", оскільки за день до вбивства Шеремета вона була онлайн до 3-ї ночі, а наступного дня була поза мережею з 21:41 до ранку. Також він згадав про корпус вихолощеної міни, яку знайшли під час обшуку Андрія Антоненка.

Прокурор наполягав на тому, щоб Кузьменко була під арештом на час слідчих дій.

Адвокат підозрюваної Тарас Безпалий, своєю чергою, звернув увагу суду на те, що в експерта, який проводив так звану "експертизу ходи", не було української акредитації, а слідство повинно послуговуватися українським законодавством. Окрім цього, він послався на висновок Міністерства юстиції про відсутність методології експертизи ходи.

Фото: Вікторія Матола

Адвокат Кузьменко підкреслив, що в обвинуваченні чомусь звучать слова "можливо", "можна допустити", що не може служити аргументом для того, щоб утримувати Кузьменко під вартою.

Вибуховий пристрій, від якого загинув Шеремет, було зроблено не з міни, корпус якої знайшли в Антоненка, сказав адвокат. Він також звернув увагу на фіксацію телефону Кузьменко. З матеріалів справи випливає, що вночі 19 липня 2016 року вона їздила в аеропорт зустрічати дитину і батьків, а після того, як відвезла їх додому, нібито поїхала на місце злочину.

"Оперуповноважений зробив припущення (адвокат акцентував на цьому слові, - LB.ua.), що після 4-ї ранку, зустрівши дітей і батьків, вона проїхала недалеко від місця вбивства", - підкреслив адвокат, звернувши увагу на формулювання.

Згідно з матеріалами справи, сказав адвокат, сторона обвинувачення вважає, що Кузьменко нібито відмовилася співпрацювати зі слідством, бо не повідомила пароль до одного зі своїх телефонів.

"Але вона надала доступ до айфона, соцмережі Facebook. Якщо вона декілька місяців ним не користувалася, може не пам'ятати пароль. У неї два телефони. Відсилання сторони обвинувачення до безвиході - не причина заявляти, що мій клієнт протидіє слідству, слідчі дії не проводяться вже два місяці", - сказав він.

На думку адвоката, складу злочину в матеріалах справи немає.

Адвокат також згадав, що прокурор Сергій Зузак неодноразово говорив, що Кузьменко публікувала "зображення Гітлера з іншими фашистами".

"Відкриваю пост. Це Черчилль. Це прокурор називає Черчилля фашистом, або я щось переплутав?" - риторично зауважив Беспалий.

Він резюмував, що Кузьменко співпрацює зі слідством, її поведінка і характеристика говорять про те, що ризику її втечі немає. Адвокат попросив суд змінити їй запобіжний захід на домашній арешт.

Сама Кузьменко знову повторила, що не знала Шеремета, а про його вбивство дізналася зі ЗМІ.

"Я не причетна до вбивства", - сказала вона.

Фото: Lb.ua

Зал відреагував на рішення суду вигуками: "Ганьба!".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram